2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Tekstilci daralma bekliyor

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, 2009 yılında dünyada yüzde 20 ile 30 arasında daralma olacağını, ancak bu sıkıntıların morallerin yüksek tutulması ile aşılabileceğine inandıklarını söyledi.
DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, Akkale Beldesi'ndeki birlik binasında bazı yönetim kurulu üyeleri ile birlikte 2008 yılı ihracatı ve 2009 yılı beklentileriyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki göstererek başlayan Raşit Güntaş, "Filistin'de yaşanan katliamı Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak kınıyoruz. Ölenlere rahmet, yaralılara şifa, ailelere sabır diliyorum" dedi.

Denizli İhracatçılar Birliği'nden 2008 yılında 1 milyar 269 milyon YTL'lik ihracat gerçekleştirildiğini, bunun da bir önceki yıla göre yüzde 2.5 oranında artış anlamına geldiğini belirten DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, geçen yıl aylık olarak en fazla ihracatın 138 milyon dolar ile Eylül ayında, en düşük ihracatın da 77 milyon dolar ile Aralık ayında yaşandığını söyledi. Yaşanan ekonomik krizin Denizli'yi de etkilediğini, bu krizin atlatılması için bazı tedbirler alındığını ancak bunun yeterli olmadığını
belirten Güntaş, İşsizlik Fonu'nda biriken paraların sanayiciye dağıtılması gerektiğini söyledi. "İşsizlik Fonu'nda biriken paranın 15 milyar TL'si bu ülkenin sanayicisine dağılsa, IMF'yle anlaşmaya bile gerek yok. Çünkü gelecek para 20-15 milyar YTL. Bugün fonda 37 milyar YTL yani 25 milyar dolar para birikmiş. Bu para kullanılsın" diyen Güntaş, özellikle Denizli'de çok sayıda fabrikanın kapatıldığı ve işçi çıkarıldığı yönündeki açıklamalara da sert tepki gösterdi.

Türkiye'de yıllık yaklaşık 750 ile 1 milyon kişiye istihdam açılmasının gerektiğini belirten Güntaş, "Kasım ayına bakıldığında yaklaşık 500 bin kişi işe başlamış. Çıkan haberlerin doğru olmadığı ortaya çıkıyor. Denizli'de teksilde 2007 yılında 49 bin kişi çalışırken, 2008 yılında bu rakam 44 bine gerilemiş. Yani yaklaşık 5 bin kişi azalmış. Çalışan sayısıyı azalmış ama ihracat yüzde 2.5 artmış. Dünya rekabet içinde ve biz de bu rekabet içinde olmamız gerekiyor. İşteki kayıpları önlüyoruz, istihdamda azalmaya gidiyoruz ama rakamlarda artış var.

Bu doğaldır. Ekonominin kuralı budur. Denizli'de çalışan kişi sayısı 49 binden 44 bine düştü diye kimsenin bağırmaya hakkı yok. Eğer çalışan sayısı 49 bin kişiden 44 bine düşerken, Denizli ihracatı 1 milyar 260 milyon YTL'den 1 milyara düşseydi o zaman herkese hak verirdim" dedi. Tekstil ve hazır giyimin Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunun bir daha ortaya çıktığını belirten DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, "Dünyadaki ekonomik kriz, tüm Türkiye'de olduğu gibi Denizli'yi de etkilemiştir. Ancak moralimizi yüksek tutmamız gerekiyor. Moralimizi kaybedersek, sağlığımızı da, paramızı da kaybederiz. Sağlık ve moralimizi yüksek tutmamız lazım. Denizli Türkiye'deki özellikle tekstil ve hazır giyim sektöründe ayağı yere sağlam basan en sağlam illerinden biridir. Türkiye'nin lokomotif sektörü tekstil ve hazır giyim sektörüdür. Çünkü Türkiye bu işin ustası olmuştur. 2009 yılında tekstil sektörüyle Türkiye'nin lokomotifi olduğumuzu göstereceğiz" dedi. 2009 yılında dünyada yüzde 20-30 arasında daralma olacağını, tüm sanayicilerin bu rakamları göz önünde bulundurarak hesap yapması gerektiğini ifade eden Raşit Güntaş, "Krizden ne kadar etkilenmeyecek desek de etkilenecceğiz. Bu oran yüzde 20 ile 30 arasında olacak" dedi.

Bazı ekonomistlerin krizin 5-10 yıl süreceğini söylediğini ancak bu açıklamalara katılmanın mümkün olmadığını belirten Raşit Güntaş, "Kriz 5-10 yıl sürerse dünyada 3.dünya savaşı çıkar" dedi. Yaşanan ekonomik krizin 6.aydan sonra yeni bir seyir izleyeceğini ve bu seyrin neresi olduğunun görüleceğini belirten DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, "Türkiye'nin yılın 3.çeyreğin itibaren uçağının piste inerek yürümeye başlayacağına inanıyorum. İnşallah 6.ayın sonundan sonra hangi yöne doğru gittiğini göreceğiz" dedi.

Öte yandan, DETKİB tarafından yapılan açıklamada, 2008 yılı içerisinde 121 ülkeye ihracat yapıldığı, en fazla ihracat yapılan ülkelere bakıldığında, Almanya'ya ihracatta artış, ABD ve İngiltere'ye yapılan ihracatta ise düşüş görüldüğü belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 18:20:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?