2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Tekstilci memnun kalmadı

Denizli tekstilci ve meslek odaları, hükümetin ‘Tekstil Hazır Giyim ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı’nın, sektörün acil çözüm bekleyen sorunlarına can suyu olmayacağı, sektör üzerindeki olumlu etkisinin de kendini uzun vadede gösterebileceği görüşünde birleşti. Denizli'den hiçbir firmanın teşviklerden yararlanmak için doğuya taşınmayacağı belirtildi. Uşaklı tekstilcilerden de plana tepki geldi.


Tekstil, hazır giyim ve deri sanayicisine, 2009-2015 yılları arasında en az 30 kişi istihdam ettikleri tesislerini söz konusu bölgelere taşıyanlara, arıtma tesisleri için yüzde 50 enerji desteği, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, SSK işveren primi indirimi, kurumlar ve gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi, KOSGEB'den sıfır faizli kredi olanağı sağlayan plan, Denizli'de fazla ilgi görmedi.

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Raşit Güntaş, teşviklerin kısa vadede sektörün sorunlarına çözüm getirmeyeceğini savundu. Planın, sektörün sorunlarına uzun vadede çözüm getirebileceğini şu anda farklı acil önlemler gerektiğini vurgulayan Güntaş şunları söyledi:
“Planı ben geç kalmış olarak nitelendiriyorum. Hükümet sektörü gözardı etmediğini gösterdi. Getirilen teşvikler uzun vadede sektörün önünü açabilir. Ayrıca, doğuda sektörün yan sanayiinin oluşması lazım. Fabrikasını taşıyan kişi doğuda istihdam yaratırken, burada da yeni işsizler yaratacak. Burada kalan için de modernizasyon, arge için teşvikler getirilmeli. Plan uygulamaya geçilirken 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nda yapılan yanlışlar yapılmamalı. Denizli'de tekstil de bir kümelenme var. Bu nedenle ben Denizlili tekstilcilerin teşviklerden faydalanmak için doğuya taşınacağını zannetmiyorum. Ben bu şartlarda kendi tesislerimi taşımam.”

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, planın tekstilcinin eline maddi katkı sağlamayacağını iddia etti. Doğuya gidecek sanayicinin yalnız kalacağını ileri süren Keçeci, “Hükümet 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın kötü izlerini unutmamalıdır. Tekstil sektöründe stratejik bir planın olması açısından ve uzun vadede sektöre olumlu katkıları olacağı düşüncesiyle planı iyi niyetli bir adım olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de planın Denizli'ye faydası olacağını düşünmediğini belirtti. Tekstil sektörünün en önemli ve acil çözüm bekleyen sorununun düşük kur yüksek faiz sarmalı olduğunu belirten Özer, “Planın şu an sektörün içinde bulunduğu sorunlara can suyu olacağına inanmıyorum. Batıdan bir fabrikanın sökülüp doğuya taşınacağını zannetmiyorum. Plan uzun vadede yararlı olabilir, ancak kısa vadede sorunlara çözüm değildir. Planda ayrıca öncelik olarak bölge tercihi yapılmış. Biraz daha farklı düşünülmeliydi” dedi.

UŞAK DA TEPKİLİ


Bu arada, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman da yaptığı açıklamada, uygulamayla tekstilcinin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine taşınmak zorunda bırakıldığını savundu, “Açıklanan eylem planı ile Uşaklı tekstilcilere (işinizi terk edin, tekstil dışında yeni yatırımlara yönelin) mesajını verenlerin sektörde çalışan 25 bin kişinin ne olacağı konusunda da yardımcı olmalarını isteriz. O bölgelere kaç firma gider, lojistik ve kalifiye eleman sıkıntısı nasıl aşılır. Yüzde 70'i Marmara ve Ege bölgesinde konuşlanan tekstil sektörü bu eylem planıyla nasıl desteklenbilir” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 15:10:36
Güncelleme :16 Eylül 2008 Salı 09:37:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?