3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Teşvik rekabeti bozdu

DENİZLİ PLATFORMU TEŞVİK KANUNU'NUN UZATILMASINA KARŞI

Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu Dönem Sözcüsü Necdet Özer, teşvik kanununun uzatılmasına karşı olduklarını söyledi.

Necdet Özer, yaptığı yazılı açıklamada, 2004 yılından bu yana yürürlükte olan ve 31 Aralık 2009 itibariyle sona erecek 5084 sayılı Teşvik Kanunu'nun uzatılmaması için platform olarak başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlar, Denizli milletvekilleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na taleplerini gönderdiklerini bildirdi.

Gönderilen yazıda, teşviklere karşı olmadıklarını vurguladıklarını ifade eden Özer, 5084 sayılı kanunun kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek "Sanayileşmede atılım yapmış illerimizdeki benzersiz girişimci ruh ile yılların ürünü olan deneyim ve birikimi zayıflatmıştır. Denizli, Gaziantep, Adana, Eskişehir gibi kendi imkan ve becerileriyle sanayileşmiş illerimizi adeta cezalandırmıştır" dedi. Birbirine komşu illerin yok yere karşı karşıya getirildiğini anlatan Özer, şöyle konuştu: "Bölgesel gelir farklılıklarını gidermeyip daha da derinleştirmiştir. Bölgesel ve sektörel farklılıkları göz ardı etmiş; yörelerimizin sahip olduğu farklı rekabetçi üstünlükleri dikkate almamıştır. Turizm, tarım, hayvancılık ve hizmet sektörlerini dışlayıp yalnızca sanayileşmeye odaklanmıştır. Her şeyi teşvik etmeye çalışmış, sonuçta hiçbir şeyi teşvik edemez hale gelmiştir. Rekabeti geliştirmek bir yana rekabeti büsbütün bozmuştur."

Çıkarılış amacının aksine sonuçlar doğuran 5084 sayılı kanunun yerine geçmek üzere Temmuz 2009 tarihinde 15199 sayılı kanun çıkarıldığını ve yeni bir teşvik sisteminin yürürlüğe konulduğunu hatırlatan Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Yeni yasa ile teşvik uygulanmasında illeri değil bölgeleri temel alan bir yaklaşım benimsenmiş; Türkiye genelinde belirlenen dört ayrı bölgede sektörel teşvik uygulamasına geçilmiş; sektörlere göre de farklı yatırım ve teşvik şart ve imkanları belirlenmiştir. Dolayısıyla 5084 sayılı Kanun ile sunulan teşviklerin pek çoğu, yeni yasa ile getirilen teşvik sisteminde de mevcuttur. Kaldı ki 5084 sayılı Kanun'un yürürlük süresi, 2008 yılında yapılan bir değişiklikle 31 Aralık 2009 tarihine kadar zaten uzatılmıştır. Her ne kadar Denizli'nin beklentilerini tam olarak karşılamasa da, 15199 sayılı Kanun ile yeni bir sayfa açılmış ve modern bir teşvik sistemi hayata geçirilmiştir."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2009 Pazartesi 16:07:03
Güncelleme :29 Aralık 2009 Salı 13:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?