3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Toplu kullanım alanlarına dikkat

GRİBİN ETKİSİ TOPLU KULLANIM ALANLARINDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, gribal enfeksiyonların etkisinin toplu kullanım alanlarında daha fazla görüldüğünü belirtti.

Mevsimsel değişim dolayısıyla etkisini toplu kullanım alanlarında daha fazla gösteren gribal enfeksiyonlara karşı dikkatli olmak gerektiğini belirten Dr. Nurhan Meydan Acımış, "Grip etkeni influenza olan virüsler vücutta akut solunum yolları başlayan hastalığa neden olurlar. Grip virüsü, öksürme, hapşırma ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır. Tokalaşmak ve diğer nesnelerle ile de bulaş olmaktadır. Hastalığın bulaşıcı olduğu dönem, semptomların başlamasından önceki 24 saat ve sonraki 7 gündür" dedi.

Kalabalık, havalandırmanın iyi olmadığı, kapalı alanların kullanıldığı ortamlarda gribin etkisinin daha çabuk yayıldığını ifade eden Acımış, "Eğer gribal enfeksiyon teşhisi konulduysa kabalık alan ve sosyal faaliyetlerden uzak durulması gerekir" diye konuştu.

Kronik tıbbi bir durumu olan ve grip hastalığına yakalananların tetikte olması ve toplu kullanım alanlarından mümkün olduğunca uzak durması gerektiğini kaydeden Uz. Dr. Nurhan Meydan Acımış, "Hastalık hali kişinin bağışıklık durumuna, süregen hastalık hallerine bağlı olarak değişmektedir. Sigara kullananlar ve gebelerde hastaneye yatış ve ölüm riski fazladır. Bu nedenle kronik bir hastalıklarınızla ilgili bilgiler kaydedilmeli. Grip olunsa dahi günlük alınması gereken ilaçların alınmasının sürdürülmesi gerekir. Kalp yetmezliği, damar sertliği ya da KOAH, kronik bronşit varsa solunum güçlüğü çekiliyorsa doktora söylenmeli" dedi. Aşının ihmal edilmemesi, ellerin sabunla yıkanması, göz, burun ve ağızla dokunmaktan ve diğer bireylerle yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Acımış, 37.5 dereceden fazla ateş olması halinde evde kalınması gerektiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 17:04:01
Güncelleme :9 Kasım 2009 Pazartesi 23:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?