2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

TÜMSİAD: Güneş enerjisi kullanın

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Denizli Şube Başkanı Ömer Hakan Baki, Türkiye'nin güneş enerjisi zengini olduğunu ancak bu enerjinin kullanılmadığını söyledi.

TÜMSİAD Denizli Şube Başkanı Ömer Hakan Baki, yaptığı açıklamada, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımıyla üreticiler için büyük bir yük olan enerji maliyetlerinin ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Türkiye'de KOBİ'lerden, büyük işletmelere kadar enerjinin büyük bir rol oynadığını söyleyen Baki, "Özellikle üretim yapan firmalarda enerji kullanımı maliyet açısından en yüksek seviyelerdedir. Bu da doğal olarak ürünün satış fiyatını etkilemektedir. Fakat gözden kaçırdığımız ve bu güne kadar çeşitli sebeplerden dolayı üstüne çok fazla düşmediğimiz yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları, gerçekten etkin kullanıma geçtiği takdirde herkes için bir kurtuluş olacaktır. Elektrik üretiminde kullanılan, yüksek maliyetli doğal gaza olan bağımlılığı bir nebze kurtaracak olan bu konuyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ciddi bir şekilde ilgilenmeye başlamış, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yoğun çalışma başlatmışlardır" dedi.

Bu güne kadar hidroelektrik ve rüzgar santrallerinin ürettiği enerjiyle belli bir noktaya gelindiğini söyleyen Ömer Hakan Baki, jeotermal ve güneş enerjisi için de hareketlenme başladığına dikkat çekti.

Özellikle, Ege Bölgesi'nin jeotermal enerji bakımından oldukça zengin olduğunu ifade eden TÜMSİAD Denizli Şube Başkanı Baki, "Turizmden tarıma kadar çeşitli sektörlerde jeotermal enerji kullanılmakta ve farklı projelerle daha da yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde 380 milyar kilowatsaatlik bir güneş enerjisi potansiyeli vardır ve bunun 10'da 1'inin bile enerjiye dönüştürülmesi ülkeye büyük kazanç sağlayacaktır. Ege Bölgesi, bulunduğu coğrafi konum ve iklim itibariyle güneş enerjisi bakımından da oldukça zengin bir bölgedir. Denizli de bölgede en çok güneş alan yerlerdendir. Bu zenginliğin bölgemizde etkin kullanımı ne yazık ki henüz gelişmemiştir. Fotovoltaik Sistem dediğimiz güneşpilleri ile aydınlatma ve sinyalizasyon, zirai su pompalama sistemleri ve bu gibi daha bir çok kullanım alanların da yaygınlaşması ile büyük bir kazanç sağlanacaktır" diye konuştu.

Ömer Hakan Baki, güneş enerjisinin etkin kullanımı ve verimliliği üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da yoğun çalışma içinde olduğunu gözlemlediklerini ve TÜMSİAD Denizli Şubesi olarak yakın takipte olduklarına, bununla ilgili projeleri kamuoyuna sunacaklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 19:02:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?