2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

'Turizmin çeşitlendirilmesi gerekiyor'

Denizli ve Antalya Mimarlar Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen Antik Kentler Kültür Turizmi ve Mimarlık Paneli yapıldı. Panelde deniz, kum ve güneş turizminin dışına çıkılarak özellikle ören yerlerinin tanıtılması konuşuldu.


Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda düzenlenen panele, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, Mimarlar Odası 2.Başkanı Erkan Karakaya, Denizli Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Şenel, Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, Çanakkale, İzmir ve Muğla'dan gelen mimarlar katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Denizli Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Şenel, Pamukkale'yi yıl içerisinde 1 milyon 500 bin kişinin ziyaret ettiğini, ancak Denizlilerin bu turizm potansiyelinden haberi olmadığını söyledi. Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, Türkiye'de turizmin güneş ve kuma kurulu olduğunu, bunun aşılarak ören yerleri başta olmak üzere turizmin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, kitle turizminin geliştirilerek yaygınlaştırılması, alışılmış turizm sektörünün dışına çıkılması gerektiğini belirterek, "Çok fazla antik kentimiz ve tarihimiz var. Ortaya çıkarılan bölgeler sit alanı olarak ilan ediliyor. Nereyi kazarsanız kazın tarih ortaya çıkıyor. Denizli her kilometrede tarihi olan farklı bir il. Laodikya ve bölgesinde nereyi kazarsanız kazın tarihle karşılaşabilirsiniz. Denizli'ye yerli ve yabancı olarak yılda 2 milyon turist geliyor.
Değerlerimizi iyi koruyup sergilememiz gerekiyor" dedi.


Vali Yavuz Erkmen de konuşmasında, değerlerin hem korunması hem de turizme açılması gerektiğini belirterek, "Çok önemli olan bu toplantıyı düzenleyenleri kutluyorum. Turizm ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biri. Ama yıllardır hep dediğimiz gibi denizi ve güneşi esas alan bir turizmle karşı karşıya kaldık. Turizmin sağlık, kültür, sportif anlamda çeşitlendirilmesi gerekiyor. Bunların içerisinde en şanslısı ve önemlisi kültür turizmidir. Ama biz bundan yeteri kadar yararlanabiliyor muyuz? Bunu yanıtlamak zor. Bizim ülkemizin tanıtımı anlamında her birimize düşen görevler var" diye konuştu. Denizli'de turizmin sadece Pamukkale'ye endekslenmemesi gerektiğini vurgulayan Vali Erkmen, "Denizli'de Pamukkale'nin yanında antik kentler, sivil mimari yapıları ve sağlık turizmi gibi geniş bir çerçeve çizdiğimizde çok önemli noktalar olduğunu görüyoruz. Koruma ve kullanma dengesini sağlayarak buraları turizme kazandıracağız" şeklinde belirtti.
Toplantı, panelistler Mimar Aysel Çetinsoy, Arkeolog Orhan Atvur, Necati Uyar, Doç.Dr. Gül Asatekin'in sunumları ile devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 15:26:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?