6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

Türk çiftçisi AB'ye sıcak bakmıyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile anlaşması ve müzakere tarihi alması ülke genelinde sevinç ve umutla karşılanırken, tarım kesiminde umutsuzluk ve AB’ye karşı isteksizlik devam ediyor.

Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerden çıkan 3 Ekim 2005 tarihinde müzakerelerin başlaması kararını değerlendiren Denizlili çiftçiler, Türkiye’nin AB’ye girmesinin tarım sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini söylediler. Denizli’nin merkeze bağlı Eskihisar ve Goncalı köylerinde çiftçiler, tarım sektörünün AB ile ilgili düşüncelerini anlattılar. Eskihisar Köyü’nde ıspanak toplarken görüşlerini açıklayan kadın çiftçiler, kazandıklarının büyük bölümünün masrafa gittiğini belirterek, AB’ye girişin sadece pasaportsuz dolaşmaya yarayacağını savundular. Goncalı Köyü’nde çiftçilik yapan çiftçiler ise Türkiye’nin AB’ye girmesi halinde en fazla sıkıntıyı tarım sektörünün yaşayacağını ifade ettiler.

Traktörüyle çift sürerken AB ile ilgili düşüncelerini açıklayan Mustafa Uysal, "AB’ye girilmesi halinde Türk tarımı büyük zarar görecek. Türk tarımının Avrupa tarımıyla mukayese edilmesi mümkün değil. Türkiye’de araziler küçük, ekipman yetersiz. Çiftçinin desteklenmesi, ekipman desteği ve arazilerin bütünleştirilebilmesi halinde AB ülkeleriyle rekabet edebiliriz. Şu anda rekabet etme gücümüz hiç yok" dedi.

Tarımda yeni düzenlemenin oluşturulması için sadece çiftçiye desteğin yetmeyeceğini belirten Mustafa Uysal, "Fiyat politikası mutlaka uygulanmalı. AB’de çiftçi mahsulünü ekerken kaç paraya satacağını biliyor ancak biz bilmiyoruz" dedi.

Mehmet Tekin adlı çiftçi ise, Türkiye’nin AB’ye girmesine sıcak bakmadığını belirterek, "Biz bu yıl ürünümüzü geçen yıldan daha ucuza satıyoruz. Bu da tarımda uygulanan ithalattan kaynaklanıyor. AB’ye gireceksek bize destek verilmeli. AB’ye elbette girmek isterim ama Avrupalı çiftçilerle aynı şartlarda olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Hayvancılık yapan Ali Tekin, hayvancılıkla uğraşan bir üretici olarak Türkiye’nin AB’ye girmesini istemediğini belirterek, "Sürekli olarak Avrupa’dan Türkiye’ye et geliyor. Bizim bununla mücadele etmemiz mümkün değil. Bizim ürettiğimizin bize yeteceğini düşünüyorum. AB’ye girmek bize bir şey kazandırmaz" diye konuştu.

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı İlter Panayır da, Türkiye’de hangi bölgede hangi ürünün yetiştirilmesi gerektiğinin çok iyi tespit edilerek tarım yapılmasının gerektiğini söyledi. Bugüne kadar tarımda uygulanan yanlışlara son verilmesi gerektiğini kaydeden Panayır, "AB’ye girdiğimizde en çok tarım konusunda zorlanacağız. Türkiye’de nüfusun yüzde 40’ı tarımla uğraşırken, AB’de bu oran yüzde 5 ile 7 arasında değişiyor. AB bu konuda rahatsız ve sıkıntı olacağı ortada. Türkiye ile AB arasında yapılan görüşmeler ve çıkan sonuçtan mutluyum. Bugüne kadar yapmamız gereken ve Müslüman ülke olmamızdan doğan hasletleri bize zoraki yaptıracaklar. Biz bunları daha önceden yapmak zorundaydık" şeklinde konuştu.

Denizli
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 16:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?