2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Türk devlet kurucularının anıtı dikildi

Denizli Belediyesi, İncilipınar Parkı'na gelecek nesillerin geçmişini daha iyi bilmeleri açısından tarihe ismini yazdırmış başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere büyük Türk devlet kurucularının yer aldığı büstler yaptırdı.

İncilipınar Parkı'nın girişine yapılan büstlerin için düzenlenen törene Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, 11. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ergüdar Toptaş, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Salih Erdoğan, Mithat Ekici, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, başta gençler ve çocuklar olmak üzere herkesin kendi değerlerine sahip çıkması ve bunları bilerek geleceğe gururla bakması gerektiğini belirterek, "Son zamanlarda başkalarının rambolarını, örümcek adamlarını, batmanlarını, hatta bazıları ABD'nin tüm başkanlarını ezbere sayarken kendi değerlerimizi unutma yanlışlığına girdik. Şimdiki kuşak ve gelecek nesil şanlı bir tarihe sahip olduklarını bilsinler. Türk Milleti zaman zaman Ergenekon'da sıkışmıştır. Türk Milleti, o Ergenekon'da sıkıştığında her seferinde o Ergenekon darlığından kurtaracak bir bozkurt çıkarmıştır. İlk Devleti'nin kurucusundan başlamak üzere son Bozkurt Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e kadar bunlar hep Türk Milleti'ni Ergenekon'dan çıkaran kahramanlardır. Bunları da buraya nesillerimiz çocuklarımız, yaşayanlarımız geçmişinde neler yapılmış baksınlar güç alsınlar diye koyduk. Ulu Önder Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetin çok üzerine gidici, onun hedeflerine bir bir ulaşıcı nesiller ortaya çıksın da gurur duyalım diye bu eserleri buraya koyduk. İnşallah bunlar güzel ilklere vesile olur. Çocuklarımızın akıllarında kalır" dedi.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen ise tarihin çok iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, Denizli Belediyesi'nin bu konuya ayrı bir önem verdiğini söyledi. Parka gezmeye gelenlerin, spor yapanların ve dinlemek isteyenlerin bu anıtları gezerek geçmişte bu ülke için neler yapıldığını öğreneceğini söyleyen Vali Erkmen, "Gençlerimizin ve çocuklarımızın tarihi çok iyi öğrenip bundan dersler çıkarıp, aynı hatayı tekrar etmemek için geçmişimizi iyi bilmemiz lazım. Geçmişte bu devletler kendi içinde birbirine düşürülmek suretiyle yıkıldı. O halde biz tarihten dersler çıkartıp birbirimizden, bütünlüğümüzden ödün vermeden tek yumruk olarak Ulu Önder Atatürk'ün kurduğu, en büyük eserim dediği ve bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti, o birlik ve beraberlik içinde yaşatacağız" dedi.

Konuşmaların ardından parkta yer alan 17 Türk devlet kurucusunun yer aldığı anıt açılışı yapıldı. Anıtta, Büyük Hun İmparatoru Mete Han, Batı Hun İmparatoru Panu Han, Avrupa Hun İmparatoru Atilla Han, Ak Hun İmparatoru Akşuvar Han, Göktürk İmparatoru Bumin Kağan, Avar İmparatoru Bayan Kağan, Hazar İmparatoru Hazar Kağan, Uygur Devleti kurucusu Kutuğbilge Han, Karahanlılar Devleti kurucusu Bilge Kül Kadirhan, Gazneliler kurucusu Alptekin, Büyük Selçuklu İmparatoru kurusucu Selçuk Han, Harzemşahlar Devleti kurucusu Muhammed Harzemşah, Altınordu Devleti kurucusu Batuhan, Büyük Timur İmparatoru kurucusu Timur Han, Babur İmparatoru kurucusu Baburşah, Osmanlı İmparatoru kurucusu Osman Han, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün büstü yer alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 19:22:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?