2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

'Türkiye bu krizden etkilenecek'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın bir yangın, afet ve tsunami içerisinde olduğunu belirterek, Türkiye'nin de bu krizden etkileneceğini ancak en hafif şekilde etkilenmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan Denizli Ticaret Odası'nda (DTO) düzenlenen İşadamları 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katılmak için bugün Denizli'ye geldi. Sabah saatlerinde DTO'ya gelen Bakan Çağlayan ilk olarak Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş ile Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ile birlikte kahvaltılı toplantı yaptı. Basına kapalı yapılan toplantıda, oda başkanları özelikle tekstil ve konfeksiyon sektörü olmak üzere yaşanan sıkıntılar ile ilgili Bakan Çağlayan'a dosya verdi. Bakan Zafer Çağlayan daha sonra oda başkanları, iş adamları, sanayiciler ve sektör temsilcileri ile birlikte bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Denizli'nin teşvikten yararlanması gereken bir il olduğunu belirterek, bu konuda her türlü çalışmanın yapıldığını söyledi.


Bugün dünyanın bir yangın, afet ve tsunami içerisinde olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Ama bunun yanısıra Türkiye'nin ekonomik alanda elde etmiş olduğu çok önemli kazanım ve birikimleri var. Çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Hiç kimsenin hesap etmediği, öngörmediği, halen yarın ne olacağını kestiremediği çok enteresan bir yapı içindeyiz" dedi. ABD'de Mortgage yani gayrimenkul sektöründe başlayan, daha sonra halen boyutlarının ne olduğu tespit edilemeyen bir likitide ve borç krizi yaşandığını belirten Çağlayan, "Bu krizin ortaya çıkardığı global etki bir domino gibi dünya ekonomilerini tek tek etkiliyor. Böyle bir ortamda size 'Bundan etkilenemeyiz' diyemeyiz. Türkiye bundan etkilenecek. Bu ortaya çıkan krizden öyle ya da böyle payına düşen miktarı alacaktır. Çünkü 133 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bunun yüzde 50'ye yakını yani 60-65 milyar dolarlık ihracatı Avrupa'ya yapıyoruz. Avrupa'da başlayan durgunluk ve küçülme devam ettikçe, oraya ihracat yapan sektörlerimizde etkilenecek" dedi. Ancak bu krizin Türkiye'ye etkisinin çok olmayacağı kanaatinde olduğunu, çünkü mevcut tespitler ve buna uygun alternatif senaryoların çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Bakan Zafer Çağlayan, "Ne bugünkü dünya 15 gün önceki dünya. Ne de 15 gün sonraki dünya bugünkü dünya olacak" dedi.
Krizin dünya üzerindeki boyutlarının giderek artacağının varsayıldığını, ABD'de çıkan bu krizin boyutunun yaşandıkça ortaya çıktığını ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Bizim geçmişte yaptığımız ve şükür ki unuttuğumuz bankaların devletleştirilmesini şimdi ABD ve İngiltere yapıyor. Dışarıdaki yangının boyutları oldukça fazla" diye konuştu. Avrupa bölgesine ihracat yapan ihracatçıların bundan olumsuz etkileneceğini belirten Çağlayan, "Şimdi alternatif pazarlar ve sektörler devreye girecek" dedi. Türk reel sektörünün, oluşacak olan bu etkiyi en asgari ve en hafif şekilde atlatması için çalıştıklarını kaydeden Çağlayan, "Bu konuda kimin ne yapması gerekiyorsa bunun çalışmasını yapıyoruz" şeklinde belirtti.


Son yaşanan döviz artışının getiri ve götürüsünün olacağını ifade eden ve Merkez Bankası'nı eleştiren Çağlayan, "Bu konuda bazılarını küstüreceğimi bile bile söylüyorum. Merkez Bankası politikaları bu konuda yetersiz kalmıştır. Kur ve faiz politikasında sırf fiyat istikrarı uğruna ihracatçımız sıkıntı ile karşı karşıya kaldı" dedi.
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün hak ettiği yere geleceğine inandığını ve bu konuda çalıştıklarını belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu konuda kimsenin bu sektörü gözden çıkarma gibi bir düşüncesi veya mesajı olamaz. Türk ihracatının en önemli sektörlerinden olan tekstil ve konfeksiyon sektörünü gözden çıkarmak akla uygun olur mu?" diye konuştu.


Toplantıda bazı sektör temsilcileri yaşanan sıkıntılar konusunda konuşma yaptı. Bakan Çağlayan daha sonra AK Parti Tavas İlçe Kongresi'ne katılmak için Tavas'a gitti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 16:40:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?