2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Türkiye'nin ilk sakinleri sergileniyor

Türkiye'nin İlk Sakinleri Sergisi Denizli'de açıldı. İçlerinde 2001 yılında Denizli'nin Honaz İlçesi Kocabaş beldesinde mermer ocağında bulunan ve yapılan araştırmada 500 bin yıllık olduğu tespit edilen Homo Erectus fosilinin de yer aldığı sergi Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde açıldı.

Pamukkale Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve İnsan Paleontolojisi Enstitüsü Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği serginin açılışı öncesi, Denizli Vali Vekili Mehmet Çapraz, PAÜ Rektörü Prof.Dr. Necdet Fazıl Ardıç, İnsan Paleontolojisi Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Henry de Lumbey, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Suat Gezgin, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Işın Yalçınkaya ve öğrencilerin katıldığı bir toplantı düzenlendi, sergi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Toplantının ardından serginin açılışı Denizli Vali Vekili Mehmet Çapraz ve PAÜ Rektörü Prof.Dr. Necdet Fazıl Ardıç tarafından yapıldı. Sergiyi gezen konuklara AÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Işın Yalçınkaya tarafından bilgi verildi.
Prof.Dr. Işın Yalçınkaya, serginin insanlık tarihinin en eski dönemine ışık tuttuğunu belirterek, "Hem dünya genelinde hem de Türkiye'nin bulunduğu coğrafya üzerinde en eski varlığını ortaya koyuyor. Böyle bir sergi Türkiye'de bir ilk. Şimdiye kadar yapılan arkeolojik sergiler genellikle neolotik ve daha sonrası insanların yerleşik düzene geçmelerinden sonraki dönemlere ait. Bu sergi, insanlık tarihinin yüzde 99'luk dönemini işgal eden bölümünü anlatıyor. Bu dönem, insanların konar göçer, toplayıcılıkla hayat sürdürdükleri bir dönem. Neolotik döneme geçilmemiş ve üretim yok. Bunlar doğanın kendilerine sunduğu besin kaynaklarıyla besleniyorlar" dedi.

İnsanoğlunun milyonlarca yıl öncesinde yeryüzündeki ilk serüvenini 21.yüzyıla taşıyan serginin birçok ilde daha açılacağı ve köklerini arayan günümüz insanına ışık tutmayı hedeflediği belirtildi. İnsan türünün atalarının Anadolu topraklarındaki gelişimini anlamayı amaçlayan serginin, eski dünyadaki ilk yaşayış şekilleri üzerinde düşünceler üreten araştırmaların dinamiğini halkla buluşturacağı ifade edildi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 19:12:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?