2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Tütün tohumundan biyodizel

DENİZLİ Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nazım Usta, 7 yıldır üzerinde çalıştığı tütün tohumundan biyodizel üretme çalışmasını sonuçlandırdı.

Doç.Dr. Usta, TÜBİTAK'ın desteklediği projenin hayata geçirilmesi durumunda tütün tohumundan üretilen biyodizel sayesinde tütün ekonomisinin canlanacağını, Türkiye'nin motorin almak için ödediği paranın 750 milyon dolarının içeride kalabileceğini söyledi.

Doç.Dr. Nazım Usta, TÜBİTAK destekli projede tütün tohumunun yanı sıra, atık kızartma yağı, kanola yağı, yemeklik yağ fabrikalarının atığı olan ve sabun yapmakta kullanılan hammaddeden de biyozdizel üretme çalışmalarını sürdürürken, büyük başarıya imza attı. Makina mühendisliği bölümünün bu projeyle dünyada ilk kez tütün tohumundan biyodizel üretme başarısını gösterdiği kaydedildi.

Doç. Dr. Nazım Usta, “Tütün tohumu kullanarak AB ve TSE standartlarına uygun biyodizel üretimi yapabiliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız biyodizel analizlerini TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne gönderdik. Oradan gelen sonuçlara göre, iyileştirme çalışmaları yaptık. Genel olarak çok iyi sonuçlar aldık. Ürettiğimiz biyodizeli daha önce ön yanma odalı turbo dizel bir motorda test ettik. Testlerde oldukça güzel sonuçlar elde etmiştik. Şimdi direkt enjeksiyonlu bir motorda deneme yapıyoruz. Amacımız AB standartlarında farklı kaynaklardan biyodizel üretimi yapmak ve bunu gerçek motorda test etmek. Bunda da hedefimize ulaştık” diye konuştu. Doç. Dr. Usta, projenin bilimsel makale olarak yayınlanmasından sonra yatırımcıların hizmetine sunulacağını ifade etti. Kanola yağından biyodizel üretimiyle ilgili dünyada değişik çalışmalar yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Nazım Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak PAÜ, dünyada ilk kez tütün tohumu yağından biyodizel üreterek, motorda test edip başarıya ulaştıran ilk üniversite. Ayrıca atık yağlardan yapılan biyodizeli ise ileri bir seviyeye taşıdık.”

Türkiye'de sabun yapmak için kullanılan yemeklik yağ fabrikalarının atığından biyodizel üretiminin olmadığını da kaydeden Doç. Dr. Usta, “Bu şekilde biyodizel üretimi dünyada sayılı yerlerde yapılabiliyor. Yemeklik yağdan üretim yapmak yerine yemeklik olmayacak yağları kullanmak bizim için ön planda” dedi.

Türkiye'de biyodizelde, Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) belli olmamasından kaynaklanan sıkıntı yaşandığına dikkati çeken Doç. Dr. Usta, “TSE standartlarında motorine yüzde 5 oranında biyodizel katılabilir' deniyor. Ama bu ÖTV belli olmadığı için motorine yüzde 5'lik biyodizel katkısı yapma konusu malesef henüz aktif değil. Türkiye'nin yıllık motorin ihtiyacının 15 milyar dolar dolayında olduğu düşünülürse, bunun yüzde 5'i bile iç piyasayı canlandıracaktır. İç piyasada yağlı tohumlar yetiştirmeye teşvik edilir, boş araziler değerlendirilirse, bu şekilde Türkiye'den yaklaşık yıllık 750 milyon dolar dövizin ülke dışına çıkmasını engelleyebiliriz” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 17:15:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kenan boz IP: 88.254.53.xxx Tarih : 7.07.2008 20:02:13

işte bu çok güzel ve sevindirici bir haber umarım bunada büyük şirket sahipleri müdahale edip durdurmazlar en azından 750 milyon dolar döviz türkiyenin cebinde kalır