2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Vali'den acı itiraf

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, kullandıkları valilik binasının kentteki olası bir depremde ilk yıkılacak yapı olduğunu söyledi.


Denizli Belediyesi'nin Kent Meydanı Projesi kapsamında Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi, Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi, Denizli Öğretmenevi, DSİ ve Valilik binalarının yıkılması öngörülüyor. DSİ binası, yıkılıp yeniden yapılması karşılığında Denizli Belediyesi'ne verildi. Önceki gün Ankara'da yapılan protokolle Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi, Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi ve Öğretmenevi'nin bulunduğu alan da Denizli Belediyesi'ne devredildi.

Alanın meydan yapılması için bölgede sadece Denizli Valiliği'nin bulunduğu bina kaldı. Denizli Valiliği, binanın yıkılıp başka yere hizmet binası yapılması için Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndan izin bekliyor. Valilik binası 1940 yılında yapılan, 1976 depreminde hasar gören ve korunması için tescillenmiş bir bina olduğu için, geleceği Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun vereceği karara bağlı.


Denizli Valisi Yavuz Erkmen, binanın yıkılmasına izin verilmesi için Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yeniden başvuracaklarını belirtti. Valilik binasının Denizli'de yaşanacak olası bir depremde yıkılacak ilk yapı olduğunu vurgulayan Erkmen şunları söyledi:
“Valilik binası 1976 yılında hasar görmüş ve onarımı yapılmış. Pamukkale Üniversitesi'nin yaptığı kamu binalarındaki depreme dayanıklılık incelemesinde Valilik binasının depreme dayanıklı olmadığı ve güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Güçlendirme yapıldı, ancak alt kolonlarda çatlaklar tamir edilemeyecek düzeyde olduğu için bina tehlike arzediyor. Valilik binasının başka bir yere taşınması için bakanlığa gerekli girişimlerde bulunduk. Başbakanımıza iki gün önce yaptığımız ziyarette de yeni Valilik binasının yapımı için 2009 yılı programına alınmasını istedik. Biz taşındıktan sonra binanın yıkılıp yıkılmayacağı kurulun vereceği karara bağlı.”


RİSKLİ BİNALAR İÇİN PROTOKOL


Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi, Denizli Öğretmen Evi ile Denizli Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi'nin, Milli Eğitim Bakanlığı, Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesi'nin işbirliği ile taşınması konusundaki protokol, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Vali Yavuz Erkmen ve AKP'li Belediye Başkanı Nihat Zeybekci tarafından önceki gün imzalandı. Protokol 27 bin metrekare alanda kurulu Şehit Öğretmen Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi eğitim binaları, atölyeleri ve öğretmen evi binası ile 7 bin 813 metrekare alanda kurulu Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi binalarının taşınmasını, bu alana ait tahsislerin kaldırılmasını ve belediyeye tahsisini, taşınmasıyla ilgili tüm yetkilerin Valiliğe verilmesini, Denizli Belediyesi'nin belirlenen kıymet takdir bedelinden az olmamak şartıyla 32 derslikli okul, 120 öğrenci kapasiteli 2 anaokulu ve meslek lisesinin atölyelerini yapmasını ve İstiklal Caddesi'ndeki Denizli Evi'ni öğretmenevi olarak kullanılmak üzere bakanlığa tahsisini içeriyor.


Bu dört binanın yapılan deprem araştırmasında depreme dayanıklı olmadığı ve güçlendirilmesi gerektiği Pamukkale Üniversitesi tarafından rapor edilmişti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 12:22:55
Güncelleme :5 Eylül 2008 Cuma 12:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?