3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Veliler dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatristi Şermin Yalın, karnesinde zayıf getiren çocuğa anne ve babanın vereceği tepkinin çocuğun ruh sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Çocuk Psikiyatristi Şermin Yalın, 2008-2009 eğitim öğretim yılı birinci döneminin sonuna gelinmesiyle birlikte velileri uyardı. Öncelikle dönem sonunda alınan karnenin çocuğun karnesi olmasının yanı sıra ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Yalın, "Öğrencinin başarısında ailenin önemli bir yeri var. Aile içi ilişkilerin sağlıklı olduğu, çocuğun kişiliğine saygıda bulunulan ve çocuğun kendini geliştirmenin desteklendiği bir ailede başarının da o oranda yüksek olması beklenir. Karne sonrasında öğrencinin notları düşükse genellikle bu durumdan öğrenci sorumlu tutulur. Eleştirilir, suçlanır. Oysa yapılması gereken karnedeki düşük notların nedenlerinin anne, baba ve çocuk üçgeninde değerlendirilmesidir" dedi.

Aile çocuk iletişiminin iyi olması halinde çocuğun bu sonucun alınmasında kendi rolünü görüp değerlendirmesini yaparak gerekli sorumluluklarını alacağını anlatan Yalın, "Unutulmaması gereken bir nokta, alınan karne notlarının telafisinin her zaman mümkün olduğu, gelecek dönemlerde yükseltebileceği olmalıdır" diye konuştu.

Çocuk Psikiyatristi Şermin Yalın, karnesinde ilk kez zayıf gelen çocuğa ailenin tepkisinin nasıl olması gerektiği konusunda ise şunları söyledi. "İlköğretim döneminde çocuklar almış oldukları karneden değil anne ve babaların tepkileri nedeniyle kaygı duyarlar. Bu durumda ailelerin tutumları ise değişiklik göstermektedir. Anne ve babaların bir kısmı karnede zayıf gelmesi nedeniyle kaygılı olan çocuklarda kaygıyı gidermek yerine daha fazla tepki göstererek kaygı ve korkuyu pekiştirmektedir. İlk kez alınan bir zayıf, çocuğun sorun çözme becerilerini test edeceği, geliştireceği için faydalı tesirleri bile olabilir."

Ailenin nasıl çözüm bulunacağı konusunda çocuğa rehberlik etmesinin faydalı olacağını anlatan Yalın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aileler karnesinde zayıf olan çocuğun duygularını ifade etmesine imkan verip neler yaşadığının değerlendirilmesi gerekmektedir. Aşırı koruyucu ve kollayıcı bir yaklaşım sorunun yok farz edilmesine sebep olur. Başarısızlığın nedeninin çocukla birlikte değerlendirilip başarısızlığın nedeninin ne olduğunu anlaması temin edilmeli ve çözüm yolları ile sorunun nasıl aşılacağı çocukla birlikte değerlendirilmelidir. Çocuğun başarı göstermiş olduğu alanlar vurgulanarak bunu da başarabileceği belirtilebilir. Belli kapasiteleri sebebiyle çocuğun daha fazlasını yapamayacağı düşünülüyorsa, anne ve baba sevgisinin karnedeki notlardan bağımsız olduğunun ifadesi çocuk için faydalı olur."

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 23:24:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?