2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Yağmur yağdı, dizanteri riski arttı

Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürsel Ersan, yağışların arttığı bu dönemde, yağmur sularının içme sularına karışması halinde dizanteri hastalığı riskinin ortaya çıkabileceğini söyledi.


Dr.Gürsel Ersan, kaynağı bilinmeyen suların kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Dizanteri hastalığının mikrobik bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Ersan, "Dizanteri kanlı ishal olup bağırsakları ilgilendiren bir hastalıktır. Amipli ve basilli olmak üzere iki çeşittir. Direkt bulaşmada, hijyenine dikkat etmeyen hastanın ellediği kapı tokmakları, çatal, kaşık, bardak, havlu ile bulaşabildiği gibi kontamine tuvalet musluklarından alınan basillerle de bulaşma söz konusudur. Dolaylı bulaşma ise besin maddelerinin mikropla kirlenmesi halinde görülür. Bu hastalığın belli bir yaşı veya cinsi yok herkese bulaşabilir" dedi.

Uz.Dr. Gürsel Ersan, yağışların arttığı bu dönemde yağmur sularının içme sularına karışması halinde dizanteri hastalığı riski ortaya çıkabileceğini belirterek şöyle konuştu: "Yağmur sularının kaynak sularına karışması ve ölçümü yapılmamış kaynak sularının içilmesi halinde dizanteri hastalığının görülmesi kaçınılmaz. Bu nedenle kaynağı bilinmeyen, ölçümü yapılmamış sular kullanılmamalı. Özellikle kanalizasyon sularının kullanma sularına karıştığı suyla yıkanan meyve ve sebzelere dikkat edilmelidir. İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi, kaynağı belli olmayan suların içilmesi, hastaların ellerini yıkamadan diğer kişilere yiyecek hazırlaması dizanteri hastalığına neden olur. Bu nedenle kişisel hijyene çok dikkat edilmesi, ellerin sık sık yıkanması gerekir. Açıkta satılan veya nerede ve nasıl üretildiği bilinmeyen gıdaların tüketilmesi dizanteri hastalığına neden olabilir."
Dizanterinin genel belirtilerinin karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş ve kanlı ishal olduğunu, şeker, karaciğer ve böbrek gibi kronik hastalarda hastalığın seyrinin daha ağır olabileceğini belirten Gürsel Ersan, sözlerini şöyle tamamladı: "Basilli dizanteri olan hastalar tedavi ile bir haftada, amipli dizanteri olan hastalar 10 gün içerisinde ancak düzelir. Dizanteri, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Bu hastalık antibiyotik, semptomatik ve destek tedavisi
uygulayarak iyileştirilir."

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 18:30:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?