2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Yanlış beslenme kanseri tetikliyor

YANLIŞ BESLENME KANSERİ TETİKLİYOR

Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu kanserin geliştiğini, kişilerin kendini kanserden koruması ve erken tanı yaklaşımları ile bu hastalığın bu denli korkulur olmaktan çıkabileceğini belirtti.

Toplumda her 5 kişiden birinin, yaşantısının bir döneminde kanser ile karşılaştığını söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, kanserin dünyada yetişkin nüfusta bütün ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ifade etti. Kanserin oluşma sebeplerinin başında genetik bozukluklar veya genetik yatkınlık, enfeksiyonlar, beslenme ve yaşam şekli ile zararlı gazlar ve radyasyon gibi çevresel faktörler oldtuğunu belirten Dr.Ayşegül Kargı, birden fazla sebebin bir araya gelmesi ile oluşumun hızlandığını, bütün kanser türlerinin yüzde 60'dan fazlasının önlenebilir çevresel nedenlere bağlı olduğunu söyledi.

Kanseri tetikleyici unsurların arasında beslenme ve yaşam tarzının da önem taşıdığınıi belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, yüksek yağ ve protein, düşük lif içeren gıdalar yenmesinin kalın bağırsak, meme, rahim, pankreas ve prostat kanseri riskini artırdığını söyledi. Kargı, "Yanlış beslenmenin bütün kanserlerin yüzde 35'inden sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Yağlardan alınan kalori günlük kalori alımının yüzde 30'unu geçmemelidir. Bol miktarda sebze ve meyve ile beslenen kişilerde kansere yüzde 50 oranında az rastlanır. Taze sebze ve meyveler ile tam işlememiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Kırmızı et yerine tavuk, balık, kuru baklagiller tüketilmesi gerekir. Çavdar, kepek, yulaf gibi liften zengin besinleri tercih edilmelidir. Yağsız beslenmeye özen gösterilmelidir. Kızartma yerine haşlama veya buharda pişirme tercih edilmelidir. Besinlerin tütsülenmesi, tuzlanması, nitrat-nitrit gibi kimyasal koruyucularla işlenmeleri sonucu kansere yol açan bazı maddeler oluşur" dedi. Sucuk, salam, sosis, salamura et gibi yiyeceklerin fazla miktarda nitrit-nitrat içerdiğini kaydeden Kargı, bu tür besinleri çok tükenlerin yanında C vitamini almasının koruyucu olabileceğini belirtti. Sigara ve alkol tüketiminin kanser riskini arttırdığını ifade eden Ayşegül Kargı, çevre kirlililiğinin de kanserin ortaya çıkmasında önemli nedenlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2010 Pazartesi 15:50:05
Güncelleme :11 Ocak 2010 Pazartesi 18:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?