2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Yaz aylarında depresyon artıyor

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Balcı Şengün, sıcak ve nemli havanın sadece bedeni değil, ruhsal yapıyı da büyük ölçüde etkilediğini söyledi.

Aşırı sıcakların acelecilik, tahammülsüzlük, sinirlilik, iç sıkıntısı, uyku bozukluğu ve öfke patlamaları gibi sorunlara yol açabildiğini belirten Dr. Melike Balcı Şengün, sıcakların ruhsal hastalığı olan bireylerde ise var olan bu belirtileri daha da artarak yaşamı çekilmez hale getirdiğini ifade etti. Yaz aylarında sıcak ve güneş ışığı ile uzun temas, coşkulu olan kişileri daha da coşkulu kılıp işi bırakma, yeni iş kurma, boşanma, intikam alma gibi konularda sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabildiğine dikkat çeken Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Balcı Şengün, “Bu da radikal kararlar almaya yol açabilir” dedi.

Trafikte sürücüler, sıcağın etkisiyle çabuk sinirlenme, daha hızlı araç kullanma, varılacak noktaya bir an önce ulaşma güdüsüyle kazalara yol açabildiğine de sözlerine ekleyen Şengün, sıcak ve nemin etkisiyle bazı bireylerde uyuşukluk, uyuma isteği, dikkat ve yoğunlaşma bozukluğu görülebildiğini ifade etti. Uz. Dr. Melike Balcı Şengün, bu bireylerin özellikle çalışma motivasyonunda azalma gözlenebileceğini de sözlerine ekledi.

Uz. Dr. Melike Balcı Şengün, yaz aylarında depresyon vakalarının yüksek oranda görüldüğünü, bilimsel çalışmaların desteklediğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Özellikle iki uçlu duygu durum bozukluğu olan hastalarda, kan ilaç düzey düşüklüğü ve manik epizod eğiliminin arttığını klinik pratiğimizde görmekteyiz. Bu nedenle özellikle ruhsal hastalığı olanların bu aylarda ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı ve hekimlerine olan kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir. Aşırı sıcak ve nemli havalarda zorunlu kalmadıkça dışarı çıkılmamalı. Bol sıvı, özellikle elektrolit ve mineral içeriği olan sıvı gıdalar tüketilmeli, meyve ve sebze ağırlıklı beslenilmeli, ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, alkolden uzak kalınmalı, aşırı fiziksel aktivitede bulunulmamalı, pamuklu ince rahat sentetik olmayan giysiler tercih edilmelidir. Sık sık duş alınmalı, öfke kontrol edilmeye çalışılmalı, ani kararlar vermekten kaçınılmalıdır. Kendimizi çok kötü hissettiğimizde fazla abartmamak kaydıyla birkaç top dondurma yemek özellikle çikolatalı işe yarayabilir.”

 

iha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 19:06:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?