3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Yeni yılın vergi ve harçları belli oldu

Denizli Belediye Meclisi, 2005 yılında alınması gereken çeşitli vergi ve harç miktarlarını belirledi. İlk toplantısını Çarşamba günü yapan meclis, Cuma günkü toplantıda, 2005 yılında alınması gereken çeşitli vergi ve harç miktarlarını tespit etti.

Denizli Belediye Meclisi, bu hafta içerisinde ikinci kez toplandı. İlk toplantısını Çarşamba günü yapan meclis, Cuma günü geç saatlere kadar süren toplantıda, 2005 yılında alınması gereken çeşitli vergi ve harç miktarlarını tespit etti. Bütçe Komisyonu tarafından meclise sunulan rakamlar, CHP grubu ve DYP grubu tarafından tepkiyle karşılandı.

DYP Meclis Üyesi Ümit Bahtiyar, belirlenen rakamları, "Bu rakamlar pes dedirtecek türden’ sözleriyle yorumladı. Meclis toplantısında Meclis Üyesi Sezai Günalp, toplantının Güney Asya’da yaşanan felakette ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasını istedi. Bunun üzerine, toplantı saygı duruşuyla başladı. Başkan Zeybekci de Denizli Valiliği önderliğinde başlayan yardım kampanyasına Denizli Belediyesi olarak topluca bir yardım yapılmasını önerdi. Zeybekci, "Bu ayki toplantı ödeneklerimizi kampanyaya bağışlamayı teklif ediyorum. Belediye veznelerine şeffaf yardım sandıkları koyup, görevliler her gün toplanan parayı tutanakla tespit etsin. Denizli Belediyesi olarak biz de toplu bir yardımda bulunalım" dedi. Meclis üyeleriyle toplantı öncesi bu konuyu görüştüklerini belirten Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, "Arkadaşlarımızın tümü, bu teklifinizi kabul etti. Biz de destek vereceğiz" dedi.

MECLİS AĞUSTOS’TA TATİL YAPACAK

Toplantıda, Denizli Belediye Meclisi’nin, yeni Belediye Kanunu’na göre ne zaman tatil yapacağı da belirlendi. Yeni kanuna göre yılda bir ay tatil hakkı olan mecliste, 29 kabul ve 4 ret oyuyla Ağustos ayında tatil yapılmasına karar verildi.

Denizli Belediye Meclisi’nin gündemine oturan madde ise 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda belirtilen, en az ve en çok alınacak vergi ve harç ücretleri miktarlarının değiştirilmesi nedeniyle tespit edilen, 2005 yılı içerisinde alınması gereken çeşitli vergi ve harç miktarlarının tespit edilmesine dair maddeydi. Madde görüşüldüğü sırada, Bütçe Komisyonu’nda da her madde için ayrı ayrı aynı öneriyi sunan Denizli Belediye Meclisi’nin CHPli üyesi Zafer Gönenç, mecliste de kanunda belirtilen en az değerlerin alınması teklifini her maddede yineledi.

Gönenç, tüm harç ve vergiler için kanunda belirtilen en az değerlerin alınması teklifini sunarken, AK Parti Grubu bu görüşe katılmadı. Başkan Zeybekci, Denizli Belediyesi’ne gelir olarak gelen tüm paraların şehre yansıyacağını hatırlattı.

Meclisin DYPli Üyesi Ümit Bahtiyar, "Geçen yıl, bu vergi ve harçlardan, belediyeye 10 milyarlık gelir gelmiş. Bütçe Komisyonu’nun çıkardığı rakamlar ise insaf dedirtecek türden. Taban ya da tabana yakın ücret belirlenmesini öneriyorum" dedi. Bahtiyar, tabela ücretlerinin görüşülmesi sırasında da "Şimdi herkes tabelasını küçültmek için tabelasını değiştirecek. Tabelacılara iş çıktı" dedi.

REKLAM VE İNŞAAT HARCI TARİFELERİ

Toplantının sonunda, tek tek oylanan maddeler toplu olarak da oylandı. CHP ve DYP Grubu komisyonun raporuna olumsuz oy verirken, AK Parti Grubu olumlu oy kullandı.

Maddelerin görüşülmesi sırasında, inşaat harcı tarifesi sırasında Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, metrekare başına, yılda bir kez alınan ve toplam inşaat alanının dikkate alınacağı harç belirlenirken, fiyatların düşürülmesini istedi. Bu da CHP ve DYP grubundan tepki gördü. Dükkan, ticari ve sanayi müessese ve serbest meslek erbabınca çeşitli yerlere asılan ve takılan her çeşit levha, yazı ve resim gibi tüm sabit ilan ve reklamların beher metrekaresinden yıllık olarak, 1 metrekareye kadar olanlardan 40 YTL, 1 metrekareden fazlalar için 80 YTL, ışıklı ve projeksiyonlu ilan ve reklamlardan her metrekare için yıllık olarak yarım metrekareye kadar 30 YTL, yarım metrekareden 1 metrekareye kadar olanlar için 70 YTL, 1 metrekareden fazlası için 100 YTL alınmasına karar verildi. Tabelalarla ilgili metrekarenin belirlenmesi sırasında ihtilaf çıkması halinde, bunların ölçümü için Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’ye, yönetmelik çıkarma yetkisi verildi.

İnşaat harcı tarifesi ise konut inşaatı için; 100 metrekareye kadar olanlar için 0.50 YTL, 101-120 metrekareye kadar olanlar içir 1 YTL, 121-150 metrekareye kadar olanlar için 1.5 YTL, 151-200 metrekareye kadar olanlar için 2 YTL, 200 metrekareden yukarısı için 2.5 YTL, işyeri inşaatlarında ise 25 metrekareye kadar olanlar için 2 YTL, 26-30 metrekareye kadar olanlar için 3 YTL, 51-100 metrekare arası için 4 YTL, 100 metrekareden yukarısı için 5 YTL alınmasına karar verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2005 Cumartesi 20:52:53
Güncelleme :8 Ocak 2005 Cumartesi 20:56:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?