2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Yılın son sıcakları için uyarı

Denizli  Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Ömür Atacan Atasoy, ağustos ayının son günlerinde yılın son aşırı sıcaklarının yaşanacağını belirterek, “Yaz bitiyor, sıcaklar fazla etkilemez diye düşünülmesin” diyerek, uyarılarda bulundu.

Atasoy, sıcakların felç riskini artırdığını, tansiyon yükselmelerine bağlı olarak gelişen beyin kanamalarının ölüme varan sonuçlara yol açabildiğini söyledi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Ömür Atacan Atasoy, sıcakların özellikle nörolojik hastalıklarda belirgin bir artışa yol açtığını vurguladı. Dr. Atasoy şunları söyledi:

“Tansiyon yükselmesine bağlı olarak beyin kanaması riski artırdığı gibi aynı şekilde felç gibi damar tıkayıcı hastalıkların gelişme riskini de yükseltmekte. Yaşlılar, vücut direncinin düşük olması nedeniyle bu tür olaylardan daha çabuk etkilenebilmektedirler. Küçük çocuklar da organ gelişimini yeteri kadar tamamlayamadığı için sıcaktan en çok etkilenenler arasında yer almakta. Sıcak çarpması ile vücut ısısı 40 dereceye çıktığında, iç organlar ve beyin ısısı 50 dereceyi bulur. Vücut ısısının artmasıyla birlikte hücre içi ısısı yükselecek olursa proteinler geri dönüşümsüz olarak çökmeye başlar. Bu durum kalıcı beyin ve organ hasarları meydana getirebileceği gibi, ölüme varan sonuçlara yol açabilir.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 11:33:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?