2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Zirai ilaç atıklarını toplama kampanyası

Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV), AB Çevre Fonu tarafından desteklenen Denizli Ziraat Odası ortaklığıyla yürüttüğü Büyük Menderes Havzasında tarımsal kirliliği önleme projesi kapsamında zirai ilaç ambalaj atıklarını toplamak için çalışma başlattı. 

DOÇEV, zirai ilaç ambalaj atıklarını toplamak ve kullanıcılarda bu yönde alışkanlık edindirmek amacıyla bir çalışma başlattı. Proje kapsamında Büyük Menderes Havzası'nda yoğun tarım yapılan yerleşim bölgelerinden Sarayköy'e bağlı Ahmetli ve Sığma beldeleri ile Adaköy, Hasköy ve Köprübaşı köylerinde çiftçilerle kahve toplantıları yapıldı. Toplantılarda, Büyük Menderes Havzası'nın kirlilik nedenleri ve çözüm önerileri vatandaşlarla görüşülerek zirai ilaçların doğru zaman ve doğru oranda kullanımı hakkında DOÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Nurten Gür tarafından teorik ve pratik bilgi olarak aktarıldı. 

DOÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Gür, Türkiye'de tarım kimyasalı ambalaj atıklarının bertarafı konusunda yasal bir düzenleme olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Kimyasal ürünün kullanımından sonra ambalaj atıkları gelişigüzel doğaya terk edilmekte, kaplardaki artık maddeler suya ve toprağa karışmakta, doğada çözünürlük sorunu yaratan ambalaj ürünü ise önemli bir kirlilik unsuru olarak uzun zaman yok olmamaktadır. Zirai ilaç ambalaj atıklarının yakılması veya gelişigüzel doğaya terk edilmesi önemli ölçüde toprak, su ve hava kirliliğine neden olmakta, beslenme zinciri yoluyla canlılarda toplu ölümlere yol açmakta, toplum sağlığını tehdit etmektedir."

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 16:28:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?