4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

AIDS ile mücadelede AB destekli proje

AIDS'in Türkiye'deki etkisini azaltmak için 15 yıldır AIDS ile Mücadele Dernekleri tarafından sürdürülen eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını daha kalıcı kılmak üzere Avrupa Birliği'nin desteklediği "AIDS Mücadelesinde Akran Eğitimi İçin Okullarda Uyuşturucu ve AIDS Kulüpleri Kurulması ve AIDS Testlerinin Yaygınlaştırılması" konulu proje İzmir, İstanbul ve Diyarbakır'da başlatıldı.

AIDS ile Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Proje Direktörü Prof. Dr. Melahat Okuyan ve dernek üyelerinin katıldığı bir basın toplantısıyla proje kamuoyuna tanıtıldı. Genelde gençlerde yaygınlaşan hastalığın önlenmesi için planlanan proje, özellikle ortaöğretim öğrencilerini ve bu öğrencilerin öğretmenleriyle velilerini hedef alındığı bildirildi.

Prof. Dr. Melahat Okuyan, projenin amacının, 6 senedir sürdürdükleri çalışmaların ışığında Uyuşturucu ve AIDS Kulüpleri'ni öğrencilere kurdurmak ve bu öğrencilerin akran eğitimi ile her iki konuda da okulu bilgilendirmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Okuyan, projenin 3 aşaması olduğunu belirtti. Okuyan, "AIDS, sinsi ve kronik bir hastalık ve bu hastalığı kaptıktan sonra bunun herhangi bir tedavisi yok. Bu yüzden insanları korunmaya yönlendiriyoruz. Projemizle ilk aşamada seçilen her okuldan bir biyoloji öğretmeni ve bir rehber öğretmen eğitime tabi tutulacak.

Bu öğretmenler kendi okullarında Lise 1, 2 ve 3. sınıflardan seçilen 9 öğrencinin eğitimini sağlayacaklar. Bu sayede akran eğitimi yapmış olacağız. Öğrenciler de uyuşturucu, AIDS ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar konusunda eğitim almış olacaklar. Son aşamada ise aynı eğitim seçilen öğrencilerin velilerine de uygulanacak. Kulüpler sayesinde eğitimimiz sürekli hale gelecek" dedi.

Prof Dr. Okuyan ayrıca, dünyadaki hiçbir AIDS ile savaş derneğinin uyuşturucuyla paralel çalışmadığını, aslında bugün dünyada AIDS ile mücadele veren insanların çoğunu uyuşturucu kullananların oluşturduğunu ve bugün ne yazık ki, okullarda pek çok gencin uyuşturucu kullandığına dikkat çekti.

Merkezi İzmir olan proje için İstanbul'da 30, İzmir'de 20, Diyarbakır'da 10 okul seçildi. Avrupa Birliği'nin desteklediği bu projede, Konak Belediyesi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü de AIDS ile Mücadele Derneği ile işbirliği yapıyor.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 22:05:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?