8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bakan Çelik, İzmir'de

Balçova İlçesi'nde yaptırılan Nevvar-Salih İşgören Lisesi'nin açılış törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, iktidarları döneminde İzmir'de üç yılda 3 bin derslik yapıldığını söyledi.

2005 yılında tamamlanan Nevvar-Salih İşgören Lisesi'nin açılış törenine Bakan Çelik'in yanı sıra, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ile hayırsever Nevvar ve Salih İşgören çifti ile çok sayıda davetli, veliler ve öğrenciler katıldı. Okula gelişinde öğrencilerle "çak" yapan Bakan Hüseyin Çelik, Türkiye'de bazı insanların laf üretirken, İşgören ailesi gibi bazılarının da iş gördüğünü ifade etti. Bolu'da İzzet Baysal olduğu gibi, Türkiye'de kenti ile bütünleşmiş insanlar bulunduğunu kaydeden Çelik, İşgören ailesinin de bunlardan birisi olduğunu belirtti. Çelik, "Değerli, hamiyetperver insanlar. İnsanların isimleri ya mezar taşında ya da ilim irfan yuvalarında yaşar. Ne mutlu insanlardır ki onlar, başkalarının dertleriyle dertlenirler. Allah her insana farklı bir sermaye vermiştir. Herkes sahip olduklarını başkası ile paylaşabilir, ait olduğu toplumla bölüşebilir" diye konuştu.

İktidarları döneminde eğitim alanında önemli gelişmelerin kaydedildiğini vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "İktidarımız döneminde İzmir'de üç yılda 3 bin derslik yapıldı. Bu aslında Cumhuriyet tarihinde benzerine rastlanmayacak bir rekordur. Biz geldiğimizde Türk Milli Eğitimi 6 büyük problemle boğuşuyordu. Bunlardan birisi eğitimin fiziki problemi. Türkiye'yi adeta şantiyeye çevirdik. Okullarımızın yüzde 95'ine internet ağı bağladık. Okullarımızın müfredatı değiştirildi, çocuklarımız papağan gibi söylenenleri tekrarlamaktan, ezberci eğitimden kurtuldular. 3 yılda ilköğretim okullarında 270 milyon ücretsiz kitap dağıtıldı. Başbakanımızın talimatıyla 2006-2007 eğitim öğretim yılında liselerde de ücretsiz kitap dağıtılmaya başlanacak. Kitapların baskısına şimdiden başlandı" dedi.
Bakan Çelik, yeni rehberlik hizmeti belirlediklerini, eskiden ise bu hizmetin adının olduğunu, kendisinin ise olmadığını sözlerine ekledi.

Vali Oğuz Kağan Köksal ise, İzmir'de derslik başına düşen öğrenci sayısının "Eğitime yüzde 100 destek" kampanyası kapsamında kazandırılan derslik ve okullar ile 35-36 adet düşürüldüğünü, hedeflerinin derslik başına 30 öğrenci ve tekli öğretim olduğunu belirterek, geçen yıldan yapılan 40 okulun açıldığını, 15 okulun ihalesinin de gerçekleştirildiğini bildirdi. Genel bütçe ve Özel İdare Müdürlüğü'nden eğitime sağlanan desteğin yanı sıra hayırseverlerin de İzmir'de önemli katkıda bulunduğunu kaydeden Köksal, kampanyanın başlamasından bu yana hayırsever katkısının 90 trilyon lirayı bulduğunu açıkladı.
Hayırsever Salih İşgören ise, eğitime, sağlığa yapılan yardımların ibadet kadar kutsal olduğunu vurguladı ve imkanları olanları bağışta bulunmaya çağırdı.
Törende okulun arsasını bağışlayan kooperatif yöneticileri ile Nevvar ve Salih İşgören çiftine teşekkür plaketi veren Bakan Çelik, ayrıca Salih İşgören ile daha önce imzalanan 4 okul protokolüne ilaveten bir protokol daha imzaladı. 5. eğitim protokolüne de imza atan hayırsever İşgören, "Bende aşk ve para hiç bitmez. Ama Allah aşkı. Allah bana veriyor, ben de ihtiyacı olanlara, ihtiyaç duyulan alanlara aktarıyorum. Yani ben aracıyım" derken, Bakan Çelik de hayır hizmetlerinin devamını diledi.

Ardından okulun açılışı İşgören çifti tarafından gerçekleştirilirken, okulda incelemede bulunan Bakan Çelik, girdiği bir sınıfta öğrencilere altın kaplamalı kitap ayracı hediye etti.
Açılış töreninin ardından Vali Köksal'ı makamında ziyaret eden Bakan Çelik, son dönemlerde sık sık tekrarının yaşanmamasını dilediği depremlerle sarsılan İzmir'de düzensiz kentleşmeden kaynaklanan bir arsa sıkıntısı yaşandığını belirterek, okulların depreme dayanıklılığı konusunda alan çalışmalarının devam ettiğini, önümüzdeki yaz döneminde yoğun bir çalışmanın olacağını, maliyetin yüzde 50'nin üzerinde olduğu okulların gerekirse yıkılarak yeniden yapılacağını söyledi.

"YANLIŞI BUGÜN OLMASA BİLE YARIN ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

İzmir'de öğrencilerin üniversiteye giriş sınavında orta öğretim başarı puanı ve katsayı uygulaması konusundaki şikayetlerini dinleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, gençlerin istikbalinin bazı saplantılara ve ideolojik korkulara kurban edildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İzmir'in Karşıyaka İlçesi'ndeki Gazeteci Çetin Altan Anadolu Teknik Lisesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Bakan Çelik'in yanı sıra İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, veliler ve öğrenciler katıldı. Bakan Çelik, hayırsever işadamı Cengiz Sani tarafından yaptırılan okulun açılış töreninde, Öğrenci Meclisi Başkanı Özlem Kavak'ın orta öğretim başarı puanı ve katsayı uygulaması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını ifade etmesi üzerine, öğrencilerin haklı olduğunu söyledi. Bakan Çelik, "Öğrencimiz, sizler adına yaptığı bu sitemlerde yerden göğe kadar haklıydı. Artık dünyada mesleki ve teknik eğitim revaçta ve ön planda olan bir eğitimdir. Dünyanın kalkınmış ülkelerinde genel liselerin oranı yüzde 25-30 civarında, mesleki teknik eğitim ise yüzde 70-75 düzeyindedir. Bizim de mesleki teknik eğitimin oranını yüzde 65 düzeyine çıkarmamız gerekiyor. Ancak ne yazık ki, sevgili gençlerimizin istikbalini, bazı saplantılara, ideolojik korkulara, bazı paranoyalarımıza kurban ediyoruz. Anadolu teknik liselerinde, genel liselerde alınan derslerin neredeyse tamamı alınıyor. Bu gençler ilaveten meslek dersleri alıyorlar, fakat elektronik bölümünde, bilgisayar bölümünde okuyan gençlerimiz, elektronik, bilgisayar mühendisliği bölümüne tercih yaptıkları zaman avantajlı değil dezavantajlı duruma düşüyorlar. Onların mühendisliklere gitmesinin adeta önü kesiliyor. Bu tavır asla kabul edilebilir, anlaşılabilir bir tavır değildir. Ancak bizim bu konuda yaptığımız bütün düzenlemeler statikocu bir anlayışa, jakoben bir zihniyete tosladı. Oradan engellendi ama ümidinizi yitirmeyin" dedi.

Konuşmasının sonunda tekrar aynı konuya değinen Bakan Çelik, "Her teşebbüste, her gayrette 1998'den bu yana önünüz kesilmiş olabilir. Ancak şunu bilin ki aslında meslek lisesi öğrencilerinin eşit şartlarda üniversiteye girme çabası, Türkiye'de aynı zamanda demokratik bir çaba, demokratikleşme çabasıdır. Biz kimseyle kavga ederek değil, birbirimizle kavga ederek değil, düşmanlarımızı sevindirerek değil, demokrasi içinde, hukuk içinde mücadelemize devam edeceğiz. Bu bir yanlışlık, bir haksızlıktır. Bu yanlışı hep birlikte bugün olmasa da yarınlarda ortadan kaldıracağız" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, konuşmasının ardından Gazeteci Çetin Altan Anadolu Teknik Lisesi'ni yaptıran hayırsever Cengiz Sani'nin eşi Melike Sani'ye bir teşekkür plaketi verdi. Okulun açılışı Bakan Çelik ve Sani çifti tarafından gerçekleştirildi. 12 derslik, 4 laboratuvar, 180 öğrencisi olan okulu gezen Bakan Çelik'e veliler de, çocuklarının üniversiteye yerleşmedeki mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda yakınmalarda bulundu. Bakan Çelik, daha sonra Cihat Kora Anadolu Lisesi'ni ziyaret ederek, burada incelemelerde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 17:38:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?