8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Baro, 'işkenceyi önleme'yecek

İzmir Barosu'nun 7 Aralık 2004 tarihinde AB Komisyonu ile bağıtlanan "İşkencenin Önlenmesinde Hukukçuların Rolü Projesi"nin bağış ile ilgili kısmının sonlandırılması kapsamında, İşkenceyi Önleme Grubu'nu (İÖG) yönetim kurulu kararı ile kaldırması, ancak baro içerisinde "Çağdaş Grup" olarak adlandırılan grubun başvurusu üzerine İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin "Yürütmenin durdurulması" yönünde verdiği kararın ardından gündeme gelen seçimsiz olağanüstü genel kurul, tartışmalı bir dönemin ardından bugün yapıldı.

Çağdaş Grubun divan seçimi sonrasında salonu terk ettiği genel kurulda, İzmir Barosu Yönetim Kurulu'nun kararı oy birliği ile kabul edildi.

İzmir Barosu'nun seçimsiz olağanüstü genel kurulu, bugün Halkapınar Spor Salonu'nda yapıldı. Olağanüstü genel kuruldaki ilk tartışmalar divan seçimi sırasında yaşandı. Baro yönetimini destekleyen "Cumhuriyetçi Avukatlar", divan başkanlığı için 478 imza ile Burhan Güneş'i, Çağdaş Grup ise Bumin Aral'ı 431 imzalı önerge ile aday gösterdi.

Olağanüstü genel kurulda, Cumhuriyetçi Avukatlar'ın adayı Güneş 613 oy alarak divan başkanlığına seçilirken, Çağdaş Grubun adayı Aral ise 477 oyda kaldı. Açık oylamada oyların sayıldığı sırada, seçimin ad okunmak suretiyle yapılması yönünde verdiği önergenin dikkate alınmadığını ve okunmadığını ileri süren Çağdaş Gruba mensup İbrahim Arzuk sonuçlara itiraz edince, tartışma çıktı.

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir'in de bulunduğu kürsünün önünde meydana gelen tartışmalar giderek sertleşirken, Çağdaş Grup salonu terk etti. Bazı Çağdaş Grup mensuplarının tekrar salona girerek Güneş'in açıklanan kadar oy almadığını ispatlamak amacıyla içeride bulunanları saymaya başlaması üzerine bu kez bu kişiler ile sıralarda oturanlar arasında tartışma başladı ve küçük bir tartaklama yaşandı. İçeride kalanları sayan bir kişi, arkadaşları tarafından tekrar dışarıya çıkartıldı ve tartışmanın daha da büyümesi önlendi.

Tartışmaların yatışmasının ardından salonda kalan genel kurul üyelerine bir konuşma yapan İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, seçimsiz genel kurul sürecini anlatarak, yönetim kurulunun kararlarını verirken gücünü kendisini seçen üyelerden aldığını ifade etti. Erdemir, "Bu kararı almakla yaptığımız iş, seçim bildirgemizde yer alan taahhüdümüzü yerine getirmekten ibarettir.

Yine bu kararımızla biz, işkence ve hak ihlallerine karşı, baromuz birimlerinin ve daha çok meslektaşlarımızın aktif katılımına olanak veren, daha kapsamlı bir mücadeleye yöneldik. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz" dedi.

İzmir Barosu'nun kurulduğu tarihten bu yana demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü için mücadele verdiğini, bu konuda tüm barolara, meslek örgütlerine öncü ve örnek olduğunu kaydeden Erdemir, "Bundan böyle de aynı çizginin sürdürüleceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır" diye konuştu.

Başkan Nevzat Erdemir'in konuşmasının ardından, İzmir Barosu Yönetim Kurulu'nun "İşkenceyi Önleme Grubu'nun kapatılması ve İşkencenin Önlenmesinde Hukukçuların Rolü Projesi'nin sonlandırılması" şeklindeki kararı, genel kurulun onayına sunuldu. Yönetim kurulu kararı, salonda bulunan üyelerin oy birliği ile kabul edildi. Erdemir, oylamanın ardından genel kurul üyelerine teşekkür etti.

.
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2006 Cumartesi 17:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?