8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Danıştaydaki silahlı saldırıya tepki

Danıştay üyelerinden Mustafa Yücel Özbilgin'in hayatını kaybettiği ve 4 yargıcın da yaralandığı Ankara'daki silahlı saldırıya İzmir'den tepki büyük oldu. Cumhuriyet Meydanı'nda ellerinde Türk bayraklarıyla toplanan binlerce vatandaş, saldırıyı lanetleyerek hükümeti istifaya davet etti.
 
Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen kınama mitingine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, ilçe belediye başkanları, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Atatürkçü Düşünce Derneği, İZÜNİDER üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, meslek örgütleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ilk olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Danıştay'a yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını ifade ederek, "70 milyon Türk vatandaşı bu olaya tepki göstermek zorundadır. Böyle bir olayı umursamamak mümkün değil. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin deli raporu yoktur, avukattır, Danıştay'da dava takip etmektedir. Bilinmeli ki bu, laik Türkiye Cumhuriyeti'ne, Kemalizme ve ülkenin bağımsızlığına yapılan bir saldırıdır. Laik Türkiye Cumhuriyeti'ne el uzatmak isteyenlerin elleri kırılsın. Türkiye laiktir, laik kalacak" dedi. 

İzmir Barosu avukatlarından Ferdağ Kardelen ise, saldırının tüm yargıya, laik, demokratik hukuk devletine yönelik olduğunu söyleyerek, "Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti, çoğunluk partisi istese bile teokratik bir rejime dönüşmeyecektir. Siyasal iktidar meşruiyetini korumak istiyorsa, kendisine verilen hak ve yetkileri aşmamak zorundadır. Türban konusunda karar veren Danıştay 2. Dairesi'nin kararlarını tanımayarak, 'ulemaya sormamız gerekir, Atatürkçülüğü yeniden yorumlamamız lazım' diyenler, saldırganlara cesaret verenlerdir. Asıl sorumlular azmettirenlerdir. Yargıyı her fırsatta aşağılayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül ile Danıştay üyelerini hedef gösteren yazılı basın organlarıdır. Tetiği çekenler de çektirenler de amaçlarına ulaşamayacaklardır" diye konuştu.
İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner de yaptığı konuşmada, "Bunlar bir avuç yobaz, bunların arkasında Batı olmasa tükürüğümüzle boğarız. Bunları anavatanları olan ABD'ye ve Avrupa'ya göndermemiz lazım. Bunlar bizim 9 Eylül'de denize döktüğümüz yerden iskeleye tırmanmaya çalışıyorlar. Tırmandırmayacağız" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından "Hükümet istifa, yargıya uzanan eller kırılsın", "Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma", "Türkiye laiktir laik kalacak" şeklinde slogan atan kalabalık, Türkiye'nin ilelebet laik kalması için ant içti. Kalabalık, daha sonra 10. Yıl Marşı eşliğinde Gündoğdu Meydanı'na doğru slogan atarak yürüdü.
.
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2006 Perşembe 19:52:04
Güncelleme :18 Mayıs 2006 Perşembe 20:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?