4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Demirtaş'tan yatırım teklifi

Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Jorge De Lamas Godinho, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve İzmir Ticaret Odası Başkanı  Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

Büyükelçi Jorge De Lamas Godinho'nun kendisini ziyaretinde konuşan İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, kente yabancı ilgisinin her geçen gün arttığını, bunun bir göstergesinin de fahri konsoloslukların üst üste açılması olduğunu belirterek, "İzmir Ege'nin incisi, Türkiye'nin yıldızı olacak" dedi.

Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Jorge De Lamas Godinho, beraberinde ülkesinin İzmir Fahri Konsolosu Fahri Gökyayla ile birlikte Vali Oğuz Kağan Köksal'ı makamında ziyaret etti. Vali Köksal, Portekiz Büyükelçisi Godinho'nun İzmir'de açılacak fahri konsolosluk için çalışmalar yapmak üzere geldiğini ve kendisine de nezaket ziyaretinde bulunduğunu belirtti. Türkiye ile Portekiz arasındaki ilişkilerin gelişmesi için bu tür ziyaretler ve İzmir'de açılacak fahri konsolosluğun büyük katkısı olacağını belirten Vali Köksal, Portekizli işadamlarıyla özellikle turizm alanında işbirliği yapılabileceğini, bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Portekiz Fahri Konsolosluğu'nun ilişkilerin güçlenmesinde katkısının olacağını anlatan Köksal, iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeye çıkarılması için elinden geleni yapmaya ve her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Hırvatistan'ın İzmir'de fahri konsolosluk açtığının, birçok ülkenin de bu konuda çalışmalar yaptığının hatırlatılması üzerine Köksal, fahri konsoloslukların açılmasının İzmir'in öneminin arttığını ortaya koyduğunu söyledi.

İzmir'in Türkiye'nin Avrupa'ya açılan yüzü ve iyi bir geleceğinin olduğunu belirten Vali Köksal, "İzmir yıldızı parlayan, geleceği olan bir şehirdir. Ekonomisi ve ticari potansiyeli yüksek, bir liman kenti ve turizm, sağlık turizminin de öne çıkan bir şehirdir. Bütün bu ve buna benzer özellikleri nedeniyle yabancı ülkelerin ve yabancı işadamlarının ilgisi her geçen gün artıyor" dedi.

Köksal, "10-15 günde bir fahri konsolosluk açılması bunun bir göstergesi. İzmir için daha geniş bir tanıtım atağına başlanması gerekir. Geçen hafta Hırvatistan'dan işadamları geldi, Yunanistan'dan işadamları geldi. Bu işadamı ziyaretleri artarak devam edecektir. İşadamlarının karşılıklı ticaret yapmaları, bölge ve ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacak. İzmir geleceğe umutla bakıyor. İzmir Ege'nin incisi, Türkiye'nin yıldızı olacaktır" diye konuştu.

Gelmeden önce İzmir'le ilgili bilgi sahibi olduğunu, İzmir'i çok beğendiğini belirten Büyükelçi Godinho ise, açılacak fahri konsolosluğun iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Godinho, fahri konsolos Fahri Gökyayla'nın da aktif bir insan olduğunu, bunun Portekiz'in İzmir'de tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlayacağını savunan Büyükelçi Godinho, "Türkiye'nin AB müzakerelerinin başlamasından dolayı İki ülke arasındaki ilişkiler artacak, geleceğe daha güvenle bakacağız. Her şey daha güzel olacak" ifadelerini kullandı. Büyükelçi Jorge De Lemas Godinho, İzmir Valiliği Anı Defteri'ni de imzaladı.

YATIRIM TEKLİFİ

Bu arada İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Portekiz Büyükelçisi Jorge de Lemos Godinho'ya Türk ve Portekiz şaraplarının kalitesinin artırılması için İzmir'de mantar ormanı kurulmasına yönelik işbirliği teklif etti.

Portekiz Büyükelçisi Jorge de Lemos Godinho, Vali Köksal'ın ardından İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyaret etti. İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile iki ülke arasındaki işbirliği fırsatlarını konuşan Godinho, Portekiz'in köklü bir şarap üreticisi ülke olduğuna dikkat çekerek, "Son 10 yıldır şarapçılığımızı geliştiriyoruz. Geleneksel yöntemlerden vazgeçerek yüksek teknikle üretim yapıyoruz. Büyük bir pazarımız oluştu. Türkiye ile ilişkilerimiz bu konuda az ve geliştirmek gerekiyor. Portekizli uzmanlarımız Türkiye'de üretim yapabilirler" dedi.

İZTO Başkanı Demirtaş ise, Türk şarapçılığının çok iyi bir gelişme trendi izlediğini ifade ederek, bir proje önerisi getirdi. Demirtaş, "Türk ürünlerinin aroması, Anadolu topraklarında yetiştiği için daha bir farklı oluyor. Portekiz ile aynı coğrafi alandayız. Portekiz Avrupa'nın en büyük mantar üreticisi. İklim nedeniyle de Türkiye'de de mantar ormanı kurmak istiyoruz. Mantar meşesi ormanıyla Türkiye'deki verimsiz alanları verimli hale getirebiliriz. Türkiye'de Portekizli 6 firma var. Bu konuya yönelik yapılacak yatırımlar için Bank Eroupa destek verecektir. Bu proje iki ülke arasındaki yatırımların gelişmesi için bir mesaj olacaktır. Portekiz'in şarapçılık konusundaki birikimini herkes biliyor. Portekiz, Fransız ve İtalyanlar kadar dışarıya açılmıyor sadece İngiltere'ye ihracat yapıyor. Alkollü Porto şarapları Türk pazarında ilgi görebilir" diye konuştu.

EXPO için Portekiz'den destek isteyen Demirtaş'a destek sözü veren Godinho, Portekiz turizminin EXPO sayesinde atağa kalktığını, Türkiye'nin de iyi hazırlanıp bu işin üstesinden gelebileceğini kaydederek, "Biz ülke olarak Türkiye'yi destekleyeceğiz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2005 Cuma 15:54:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?