4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Depreme dayanıklılık testi

İzmir Valiliği tarafından başta okullar olmak üzere kamu binalarının depreme dayanıklılık tespit çalışmalarına yarın başlanacağı bildirildi.

İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Bayındırlık Müdürlüğü'nün Yapı Denetim Derneği yöneticileri ile yaptıkları toplantıdan sonra dernek üyelerinin ücret almadan görev yapmayı kabul ettikleri komisyonlarda, Bayındırlık Müdürlüğü'nden 1, yapı denetim firmalarından 2 kişi olmak üzere 3'er kişilik 15 ekip oluşturulduğu belirtildi.

Liste üzerinden taranan 3 bin 611 okul binasında öncelikli olarak bin 433 okul binasının belirlenerek gruplandırıldığı kaydedilen açıklamada, "Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan sağlanan İzmir'in genel haritaları üzerinde risk bölgelerinin belirlenmesi ve bu bölgelerdeki incelemelerde öncelik verilecek kamu binalarının tespiti çalışmaları da sürdürülmektedir. İlçelerde inceleme çalışmalarına Seferihisar'da 25 okul, Urla'da 31 okul, Torbalı'da 59 okul, Karaburun'da 18 okul, Çeşme'de 17 okul, Selçuk'ta 18 okul binasında çalışmalara yarın başlanacaktır" denildi.

Oluşturulan ekiplerin göz önünde bulunduracakları kriterler maddeler halinde belirlenerek, 12 ana madde ve 60 alt maddeden oluşan 'Kamu Binaları Deprem Riski Ön İnceleme Formu'nun hazırlandığı kaydedilen açıklamada, "Ekipler tarafından inceleme esnasında, puanlama esasına göre hazırlanan bu formlar doldurulacak, gözlem tespiti yapılacak, riskli görülen binalar detaylı incelemeye alınacak ve ikinci inceleme sonucu risk kanaati devam eden binalar laboratuvar testlerine tabi tutulacak. Güçlendirilmesine gerek duyulan binalar belirlenerek, güçlendirme proje ihalesi yapılacak. Proje ve yaklaşık maliyetler üzerinden yapım ihalesi yapılarak, güçlendirme imalatları gerçekleşecektir. 17 Ekim 2005 Seferihisar depremleri sonrasında Bayındırlık Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları esnasında risk görülen bazı okullarda yapılan laboratuvar deneylerinde; Seferihisar'da Asil Nadir Çok Programlı Lisesi, Muharrem Gürpınar İlköğretim Okulu ile Bergama Lisesi'nde olumsuz sonuçlar çıkmış olup, bu okullarla ilgili olarak güçlendirme projesi çalışmaları devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 13:19:01
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 22:29:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?