4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Ev sahipleri anlayışlı olsun'

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, depremde hasar gören Seferihisar İlçesi'nde 2, Bergama'da da 1 okulun sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Seferihisar ve Urla ilçelerindeki deprem ile ilgili olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından "Genel hayata etkilidir" kararının alındığını ve kira yardımı yapılacağını belirten Köksal, kira yardımlarının kiracı olanlara 6 ay, ev sahiplerine bir yıl süreyle 250'şer milyon lira yardım yapılacağını söyledi.

İzmir Valisi Köksal, Urla İlçesi'nde Kaymakam Şahin Bayhan, Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Bayındırlık İl Müdürü Ata Erpolat, depremde hasarların meydana geldiği köy ve mahalle muhtarları ve mağdur vatandaşların katıldığı bir toplantı yaptı.

Şu ana kadar Bayındırlık İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan tespitler sonucu Urla'da 57'si orta, 31'i ağır hasarlı olmak üzere 88 binanın belirlendiğini, bu konutlarda oturan 88 ailenin 250'şer milyon lira kira yardımı alacağını kaydeden Vali Köksal, bu yardımın bina sahipleri için 1 yıl, kiracılar için 6 ay olacağını bildirdi.

Hasarlı bina sahiplerine kira yardımı alabilmesi için, Bayındırlık İl Müdürlüğü ekiplerinin ağır ya da orta hasar tespiti yapmış olması gerektiğini kaydeden vali, o evde oturanların komşu, akraba veya yeni bir konuta taşınması şartının aranacağını, kontratın aranmayacağı, bu yardımın verilebilmesi için muhtarların düzenleyeceği ilmuhaberlerin yeterli olacağını açıkladı.

Köksal, binaları ağır hasar gören vatandaşlar için yeni bina yapılacağını, eğer köyde yaşıyorlarsa orada bunun mümkün olmaması nedeniyle kendilerine bedeli ödenerek yapılmasının sağlanacağını dile getirdi. Köksal, orta hasarlı binalara ise güçlendirme kredisi verileceğini, güçlendirme kredisinin geçen yılki miktarının 7 milyar lira olduğunu belirtti.

Çadırda yaşamaya devam edenlerin kira yardımından faydalanamayacağını, kira yardımının bir eve taşınmış olma koşuluyla verilebileceğini kaydeden Vali Köksal, mağdur vatandaşlara dağıtılmak üzere Urla Kaymakamlığı'na 100 koli gıda maddesinin teslim edildiğini, bunların hak sahiplerine ulaştırılacağını, ihtiyaç halinde koli sayısının artırılabileceğini de söyledi. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini, tamamlandıktan sonra listelerin muhtarlıklara asılacağını belirten Köksal, bu listelerin itiraz süresinden sonra kesinleşeceğini, bu sürenin bitiminden sonra itiraz etmenin söz konusu olmadığını bildirdi.

Köksal, "Bayındırlık tarafından hazırlanan hasar tespit listeleri muhtarlıklarda askıya çıkartılacak. Herkes kendi binasıyla ilgili hasar tespit durumunu bu listelerden kontrol edebilecek. 'Benim evim ağır hasarlıydı; ama burada hafif gösterilmiş' gibi şikayeti olan vatandaşlarımız, belirtilecek süre içinde itirazlarını yapabilecekler. Bu süre geçmeden itiraz edilmesi gerekiyor" dedi.

"SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK"
Urla'daki toplantının ardından Seferihisar İlçesi'ne geçen Vali Oğuz Kağan Köksal, burada da Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Milli Eğitim İl Müdürü Kamil Aydoğan, Belediye Başkanı Hamit Nişancı, ilgili daire müdürleri, adliye yetkilileri ve mağdur vatandaşların katılımıyla toplantı yaparak, deprem sonra ortaya çıkan durumu değerlendirdi.

Urla'daki kira yardımı ve hasar tespit çalışmalarıyla ilgili açıklamalarını Seferihisar'da da tekrarlayan Vali Köksal, 15'i ağır, 39'u orta hasarlı olmak üzere ilçede 54 hasarlı binanın bulunduğunu söyledi. Köksal, Seferihisar'a da 150 koli gıda yardımında bulunduklarını belirterek, mağdurlara evini kiraya verecek olan vatandaşları ise anlayışlı davranmaya çağırdı.

Toplantı sonunda Seferihisar'daki Asil Nadir Çok Programlı Lisesi ve Muharrem Gürpınar İlköğretim Okulu binalarının depremde ağır hasar gördüğünü, sorumlularının tespit edilmesi ve cezalandırılması için harekete geçtiklerini kaydeden Köksal, şu açıklamaları yaptı:
"Biliyorsunuz buradaki 2 okul tahliye edildi. Bu okullarla ilgili olarak buraya gelirken suç duyurusunu hazırladık ve şu anda Seferihisar Cumhuriyet Başsavcısı'na bu duyuruları teslim ettik. Ayrıca, idari soruşturmayla ilgili de buraya gelmeden önce gerekli müfettişleri görevlendirdim. İdari soruşturmaya da başlandı. Devam eden incelememizde de her duruma göre suç duyurusunda bulunulması ve soruşturma gerekiyorsa yapacağız."

Vali Köksal, Bergama Lisesi ile ilgili de raporların tamamlandığını, o okul için de bugün suç duyurusunda bulunulacağını ifade etti.

Bayındırlık Bakanlığı'nın depremin ardından çok kısa sürede kararlar alarak uygulamaya koyduğunu belirten Seferihisar Belediye Başkanı Hamit Nişancı, ilçesi adına bakanlığa teşekkür etti. Nişancı, çadırda yaşayan depremzede vatandaşlara fahiş fiyatla konut kiraya verilmesinin önlenmesi konusunun da takipçisi olacaklarını açıkladı.

Vali Köksal, toplantının ardından depremde ağır hasar gören Asil Nadir Çok Programlı Lisesi'nin eğitimini sürdürdüğü Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Necat Hepkon Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'na geçti. Burada lise müdürü Yusuf Tekelioğlu'ndan bilgi alan Köksal, öğrencilerle görüştü ve öğretmenleri dinledi. Bir öğretmen Vali Köksal'a, "Burası gibi sağlam bir okul yapılmasını istiyoruz" dedi. Vali Köksal'da Seferihisar'daki yüksek okulu depremde ağır hasar gören lisenin kullanımına açtığı için DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı'ya teşekkür ettiğini belirtti.

Taşınan lisenin 21'i sınıf olmak üzere 26 brim ile öğrencilerine hizmet verdiği öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2005 Çarşamba 22:06:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?