4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Gediz için yeni proje hazırlandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile metropol kapsamına alınan ilçeler ile körfezin kirlenmesine neden olan Gediz için projeler hazırlandığını açıkladı.

Başkan Kocaoğlu, ilçe ve ilk kademe belediyelerinde evsel atıkları arıtmak için tesisler kurulacağını, İzmir Körfezi'nde Gediz Nehri kaynaklı kirliliğin önlenmesi için iki proje geliştirdiklerini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi sınırlarına yeni dahil olan 48 belediyenin öncelikle altyapı sorunlarının çözümüne yöneldiklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, "İlk etapta bu ilçelerimizde yolları ve okul bahçelerini asfaltlayarak, buradaki hemşehrilerimizin yaşadığı önemli bir sorunu ortadan kaldırdık. Yaz boyunca ilçe ve ilk kademe belediyemiz sınırlarında sıcak asfaltlama, satih kaplama ve dolgu çalışması yaptık. Çalışmalar kapsamında okul bahçelerini de asfaltlayarak çocuklarımızı çamur ve tozlu ortamdan kurtardık. Hava koşulları elverirse kuzeyde 3, güneyde ise 2 beldemizde çalışma başlatacağız" dedi.

Asfaltlama çalışmalarının ardından ilçe ve beldelerde evsel atıkların arıtılıp bertaraf edilmesini sağlayacak arıtma tesisleri projelerini yaşama geçireceklerini anlatan Başkan Kocaoğlu, "Büyük Kanal Projesi ile kent merkezini kurtardık. Ama yeni bağlanan belediyelerimizin hala arıtma tesisleri yok. Buralarda oluşan ve bazıları İzmir Körfezi'ne akan kirliliği de keseceğiz. Sorumluluk alanımıza dahil olan 48 belde ve ilçemizde 20 ila 22 arıtma tesisi yapmayı planladık. Bu projelerle bölgenin tüm atıklarının arıtılması sağlanacak. Arıtma tesisi için yer sorununu çözen her belediyemizde arıtma tesisi yapımına başlayacağız" diye konuştu.
Kirliliği had safhaya ulaşan Gediz Nehri ile ilgili de çalışma başlatacaklarını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, bunun için iki proje hazırladıklarını belirtti. Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Biz, Gediz'i kurtaracak iki projeyi hayata geçireceğiz; bunlardan biri Nif Çayı'na, diğeri ise Gediz'in geçtiği tüm ilçe ve beldelere yönelik. Buralara arıtma tesisleri kuracağız. Kemalpaşa'daki Nif Çayı'na yapılacak arıtma tesisi Nif'ten Gediz'e gelen kirliliği önleyecek. Gediz'in geçtiği Menemen Ovası'nda bize bağlı olan yerlerde yapacağımız arıtma tesisleri de buralardan körfeze kirlilik akışını durduracak."

İzmir Körfezi'ne Gediz'den gelen kirlililiğin tamamen çözülmesi için daha büyük çaplı çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Uşak, Manisa başta olmak üzere Gediz'den yararlanan diğer il, ilçe ve beldelerin de bu mücadeleye katılması gerekiyor. Gediz'i hep birlikte kurtarmamız gerekiyor. Gediz, İzmir Körfezi'ni sadece evsel değil, sanayiden gelen kimyasal atıklarla da kirletmektedir. Bunun mücadelesini vermek zorundayız" şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanan yeni ilçe ve beldelere hizmet götürmeye devam edeceklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, bölgedeki çiftçiler için de çalışma başlatacaklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Daha düne kadar tarımla uzaktan yakından ilgimiz yoktu. Sınırlarımız içinde tarım yapılmıyordu. Ama bugün İzmir'in en kıymetli ovalarından Menemen Ovası, Küçük Menderes Ovası ile Kemalpaşa Ovası, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine girdi. Artık biz de bir tarım kenti olduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeniden yapılanmasında tarımla ilgili daire başkanlığı ya da şube müdürlüğü kurup, bağlı ilçe ve beldelerdeki çiftçilerin sorunlarını halletmeye çalışacağız" dedi.

Bağlı olan bütün belediyelere hiçbir siyasi ayrım yapılmadan, adaletli bir şekilde hizmet götürüleceğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Biz yaptığımız işleri belediyelerle, sivil toplum örgütleriyle, odalarla, halkımızla paylaşarak, ortak akılla karar vererek, toplumla uzlaşma sağlayarak, kavga değil barışı tercih ederek İzmir'i yönetmek istiyoruz ve yönetiyoruz. Hiçbir şekilde kimsenin sataşmasına cevap vermiyoruz, vermeyeceğiz. Biz işimize bakacağız. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışını ve düşüncesini kente yerleştirmek ve geliştirmek için çaba göstereceğiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 15:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?