4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Hurşit Tolon'dan konferans

Emekli Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, Atatürk'e yönelik olumsuz etkiler ve onu erozyona uğratmaya yönelik çalışmaların her geçen gün dikkat çektiğini söyleyerek, "Cumhuriyet'i savunanlar da Cumhuriyet'e yapılan saldırılar kadar payını alıyor" diye konuştu.

Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) tarafından Halil Rıfat Paşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Atatürk ve Cumhuriyet'' konulu konferansa, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, TÜLOV Başkanı Hakan Tartan, İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile davetliler katıldı.

Cumhuriyet'in geçirdiği 82 yıllık süreç içerisinde başlangıcından günümüze kadar ve özellikle son yıllarda cumhuriyete ve onun kurucusu ve yaratıcısı yüce Atatürk'e yönelik olumsuz etkiler ve onu erozyona uğratmaya yönelik çalışmaların her geçen gün dikkat çektiğini hatırlatan Tolon, "Bu saldırılar, Cumhuriyet'in koruyucularına olan saldırılarla birleşmektedir. Onun için Cumhuriyet ve onu bize armağan eden yüce Atatürk'ü hiç değilse böyle anlamlı haftalarda daha açık ve daha anlaşılır şekilde kamuoyuna, genç nesillere, bizden sonra görevi devralacak Cumhuriyet çocuklarına anlatmamızın faydalı olacağını değerlendiriyorum" diye konuştu.

Cumhuriyetin en ileri devlet şekli olduğunu kaydeden Tolon, "Atatürk'e göre Cumhuriyet rejimi demek demokratik sistemi olan devlet şekli demektir. Cumhuriyet, egemenliği belirleyen ve millet egemenliği ile bağdaşan tek sistemdir. Cumhuriyet hürriyet rejimidir, bunun en iyi korunduğu ve savunulduğu sistemi ifade eder" diye konuştu.

Cumhuriyetin, Türk devriminin en güçlü ve en yol açıcı ilk büyük adımı olduğunu kaydeden Tolon, ''Bugünün Türkiye'sinde çoğulcu demokratik rejimin uygulanması, bu uygulama içinde zaman zaman ortaya çıkan açmazlara, direnmelere karşın çağdaşlaşmanın durdurulamaması, toplumun dinamik yapısı Türk devletinin Cumhuriyet temelleri üzerine oturtulmasından kaynaklanır.

Yüce Atatürk'ün yaktığı milli egemenlik ateşi, Türkiye'de daima yanacak, bugünün ve yarının kuşaklarına yol gösterecek ve demokrasi yolunda ilerleyen milletlere örnek olmaya da devam edecektir. Bizlere düşen görev, bütün direnmelere karşı Cumhuriyete yönelik tüm yıkıcı, bölücü ve irticai tehlikelere karşı tek vücut olup Atatürk'ün emanetine sahip çıkmaktır'' dedi.
Emekli orgeneral Tolon ve beraberindekiler daha sonra, Ahmet Gürel'in özel arşivinden ''Atatürk İzmir'de'' konulu fotoğraf ve ''Dünya Çocukları'' adlı resim sergilerini sanatseverlerin ziyaretine açtı.

.
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2005 Pazartesi 21:50:35
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 21:46:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?