4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

İzmir'de 5.7 paniği

Ege Denizi'nde sabah saatlerinde meydana gelen 5.7 şiddetindeki deprem İzmir ve çevresinde paniğe neden oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, merkez üssü Ege Denizi olan 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Mesaiye yeni başlayan ve depremle işyerlerinden dışarı fırlayan İzmirliler, uzun süre içeri girmedi. Vatandaşlar, "Çok korktuk ve panik olduk. Bir anda sarsıntı oldu. Can havliyle kendimizi dışarı attık" dedi.

Deprem İzmir'in ilçelerinde ve Manisa ile ilçelerinde de hissedildi. Okulların açık olması nedeniyle öğrenciler yetkililer tarafından dışarı çıkartılırken, daha önce deprem yaşayan Seferihisar'da büyük panik yaşandı. Seferihisar Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, "Ekiplerimiz çalışıyor, şu ana kadar intikal eden bir olay yok" diye konuştu.

ARTÇILAR SÜREBİLİR

Bu arada 5.7 büyüklüğündeki depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Ege Bölgesi'nin 1. derecede deprem bölgesi olduğunu ve gün içinde artçı sarsıntıların kaydedilebileceğini bildirdi.

Depremin merkezinin Seferihisar olduğunu belirten Dr. Doğan Kalafat, "Bugün Ege'de sabah saatlerinde 08.45'te deprem oldu. Depremin merkezi Seferihisar İlçesi'nin güneybatısı ve Seferihisar Körfezi açıkları. Deprem karaya yakın olduğu için Seferihisar ve İzmir'de çok şiddetli hissedilerek paniğe neden oldu; ama unutmamak gerekir ki; bölge 1. dereceden deprem bölgesindir" dedi.

Dr. Kalafat, bölge sakinlerinin 'deprem' bilinci içinde yaşamaları gerektiğini ifade ederek, "Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturması gerekir. Bu deprem biter; ama o yörenin depremi bitmez. Bölgede en son olan deprem 6 Kasım 1992 tarihinde gerçekleşti. Büyüklüğü yine aynıydı. Bu bölgede Sakız ve Seferihisar'da 5 ve 5.7 olduğu kabul edilen depremler, 5-6 yılda bir olabilir. Bu depremin 3 önemli artçısı var. Bugün birkaç tane daha artçı olabilir" diye konuştu.

CAN KAYBI YOK

Öte yandan İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, bugün saat 08.45'te merkez üssü Ege Denizi olan 5.7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybının olmadığı bildirildi.

Açıklamada, Vali Oğuz Kağan Köksal'ın depremden hemen sonra Kriz Merkezi'nde görevli il ve bölge müdürlerini toplantıya çağırdığı, ilçe kaymakamlarıyla da tek tek görüşerek ilçelerin durumu hakkında bilgi aldığı kaydedildi. Vali Köksal yaptığı açıklamada, "Kaymakamlarımız, herhangi bir can ve mal kaybının olmadığını söyledi.

Saat 08.45'te meydana gelen depremden sonra saat 09.30 itibariyle 4.1, 3.0, 4.2 ve 3.3 büyüklüğünde olmak üzere 4 artçı deprem daha oldu. Kandilli Rasathanesi ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile temaslarımız sürüyor" dedi.

OKULLAR TATİL

Diğer yandan valilik 5.7 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntıların devam edeceğinin açıklanması üzerine, öğrencilerin panik yaşamamaları için, merkez ve ilçelerde bulunan tüm ilköğretim okulları ve liselerin tatil edildiğini bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 12:07:28
Güncelleme :17 Ekim 2005 Pazartesi 13:08:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?