8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İzmir'de mülteci teknesi battı

İzmir'in Seferihisar İlçesi Sığacık açıklarında yasadışı yollardan Yunanistan'a gitmeye çalışan mültecilerin içinde bulunduğu balıkçı teknesi battı. Teknede bulunan 25 kişiden 14'ü güvenlik güçleri tarafından kurtarıldı, 3 kişi ise ticari taksiyle İzmir'e kaçmak isterken yakalandı. Yetkililer 8 kişinin halen kayıp olduğunu, arama-kurtarma çalışmalarına devam edildiğini belirtti. 

Yasa dışı yollardan Yunanistan'a gitmeye çalışan mültecilerin içinde bulunduğu balıkçı teknesi Sığacık açıklarındaki Ekmeksiz Plajı Kirlik mevkiinde karaya oturdu. 5 metre uzunluğundaki teknenin aşırı yükten alabora olarak battığı bildirildi.Teknedeki mültecilerin Somali ve Filistin uyruklu olduklarını belirten güvenlik güçleri, olaydan sonra mültecilerden bir kısmının canlarını kurtarmak için yüzerek karaya çıktıklarını açıkladı.

Sahil Güvenlik'e ait tekne ile kurtarma çalışmalarına katılan Seferihisar Kaymakamı Orhan Güldibi, olayı gören balıkçıların ihbarda bulunduğunu, haber alınır alınmaz Sahil Güvenlik, Polis Botları ve balıkçı tekneleri ile birlikte kurtarma çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. Somali ve Filistin uyruklu kaçaklardan 14’ü kurtarılırken, karaya çıktıktan sonra kaçan üç mülteci, anayola çıkarak 35 U 6540 plakalı ticari taksiye bindi. Taksi sürücüsü Arif Oğul, ıslak olduklarını fark ettiği mültecileri benzin alma bahanesiyle yol üstündeki istasyona götürdü. Buradan "155 polis ihbar" telefonunu arayan taksi sürücüsü Oğul, benzin istasyonundan çıktıktan sonra Yelki girişinde polislerin kurduğu barikata takıldı. Polis, ticari araç içerisinde bulunan mültecileri yakalayarak Seferihisar Emniyet Müdürlüğüne götürdü. Mülteciler tercüman aracılığıyla verdikleri bilgilerde kaptanla beraber teknede 25 kişi bulunduğunu, teknenin alabora olması üzerine kaptanın kaçtığını ifade etti. Diğer 8 kaçağın ise kendi imkanlarıyla kurtulup, karanlıktan yararlanarak saklandıkları bildirildi.

Kurtarılan kaçaklar Seferihisar Devlet Hastanesinde sağlık muayenesinden geçirildikten sonra kapalı spor salonuna götürüldü. Mültecilerin burada ifadeleri alındıktan sonra savcılığa, sonra da Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edilecekleri öğrenildi Olayla ilgili soruşturma sürdürülürken,teknenin kime ait olduğu ve Türk organizatörlerle ilgili bilgiye ulaşılmaya çalışıldığı açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2006 Pazar 09:20:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?