8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İzmir'de olaylı 1 Mayıs

İzmir'deki 1 Mayıs kutlamaları şiddet olaylarına sahne oldu. Kutlamaların gerçekleştirildiği Kordonboyu ve Gündoğdu Meydanı'nda, toplanan grupların polise ve işyerlerine yönelik taşlı saldırıları yüzünden adeta meydan savaşı yaşandı.

Olaylar sırasında göstericilerden 1 kişi gözaltına alınırken, 5 robokop polis, atılan taşlardan hafif yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Gruplara müdahale eden polisin attığı gözyaşartıcı gazlardan ise bir basın mensubu ile bazı polisler etkilendi. 

Öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak İskelesi yönünden Kordonboyu'na üzerleri kontrol edilerek alınan gruplar, aramalar sürerken bir anda ortalığı savaş alanına çevirdi.

Polisin gösteriler sırasında Öcalan posterlerine izin vermek istememesi üzerine, alanda bulunan taşları robokop polislere fırlatan göstericiler, bu eylemlerini uzun süre devam ettirdi. Polis gruplarla aralarındaki mesafeyi koruyarak, uzaktan göz yaşartıcı bomba atarak müdahaleyi sürdürdü ve grupları Gündoğdu Meydanı'na sürdü. Meydanda dağılan gruplar bir ara olay çıkar korkusu ile Kordonboyu'nda işyerlerini açmadan bekleyen esnafların dükkanlarına saldırdı. Kaldırımlardan söktükleri taşları dükkanların camlarına fırlatan göstericiler, çok sayıda dükkan ve restoranın camlarını kırarak zarar verdi. 

Polis dükkanlara saldıran göstericilere yine gözyaşartıcı gazla cevap verirken, atılan gazlardan Yeni Asır Gazetesi Muhabiri Fatih Şendil de etkilendi. Nefes almakta zorlanan Şendil, yere otururken ilk müdahale meslektaşları ve polisler tarafından yapıldı. Şendil daha sonra kendine geldi. Bu arada gazlardan bazı robokop polislerin de etkilendikleri gözlendi. Olaylar sırasında hafif yaralanan 5 polisin hastaneye kaldırılarak ayakta tedavi edildikleri öğrenildi. 

Bu arada, olaylar üzerine alana gelen İzmir İl Emniyet Müdür Vekili Kemal Parmaksız da talimatlar vererek olayları önlemeye çalıştı. Olaylar sırasında, polislere mukavemet eden göstericilerden Murat Kalça'nın gözlem altına alındığı öğrenildi. Saat 14.00'de başlayan olaylar, 16.00 sıralarına kadar sürerken, panzerler ve robokop ekiplerle güvenliği sağlamaya çalışan polisler Gündoğdu Meydanı'nda toplanan ve konuşmalar yapan grupları uzaktan izleyerek, dağılmalarını bekliyor.
.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 17:30:52
Güncelleme :2 Mayıs 2006 Salı 13:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?