9
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Karikatür protestosu

Danimarka'nın Jyllands-Posten gazetesinde Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürler yayınlanmasına tepki gösteren Saadet Partisi (SP) İzmir İl Gençlik Kolları, Danimarka'nın İzmir Fahri Konsolosluğu önünde protesto gösterisi yaparak siyah çelenk bıraktı.

Basmane semtindeki Dokuz Eylül Meydanı'nda bulunan SP İl Merkezi'nde toplanan kalabalık bir grup, ellerindeki bayrak, flama ve dövizlerle Akdeniz Caddesi'ndeki Danimarka Fahri Konsolosluğu'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca Danimarka ve Norveç başta olmak üzere karikatürlerin yayınlanmasına izin veren ülkelere olan tepkilerini dile getiren ve broşürler dağıtan SP'liler, konsolosluk binası önünde "İslam'a uzanan eller kırılsın", "Avrupa şaşırma, sabrımızı taşırma", "Peygambere uzanan eller kırılsın", "Hükümet istifa" şeklinde sloganları attı.

"Efendimize uzanan eller kırılsın", "Sizi tanıyoruz, niyetinizi biliyoruz", "AB'ye hayır" yazılı dövizler de taşıyan grubun gösterisi sırasında polis Danimarka İzmir Fahri Konsolosluğu önünde geniş güvenlik önlemi alırken, grupta çok sayıda kadının bulunması dikkat çekti.
Grup adına basın açıklamasını okuyan SP İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç, "Müslümanlara hakarette sınır tanımayan edepsizler, bu kez de Peygamber Efendimiz'in karikatürlerini yaparak çirkin saldırılarına bir yenisini ekledi. Peygamberimize yönelik tekrarlanan saldırılarını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Hz. Muhammed'in evrensel bir insan olduğunu söyleyen Kılıç, "Hiçbir ifade özgürlüğü, İslam aleminin kutsal değerlerine yapılan çirkin saldırıya mazeret olamaz. Hz. Peygamberimiz'e ve O'nun şahsında İslam'a ve Müslümanlara böylesine utanç verici biçimde dil uzatılmasını kınıyoruz. Yayınlanan karikatürlerde, Hz. Muhammed terörist, sihirbaz ve kötü karakterli biri olarak lanse ediliyor. Lanetliyoruz. Guantanamo'da tuvaletlere Kuran sayfaları atılması, Irak'ın camilerinde namaz kılanların öldürülmesi, Afganistan ve Irak'ın işgali, işgal altındaki Filistin'de masumların öldürülmesi, Ebu Gureyb Cezaevi'nde akıl almaz işkenceler, kimin terörist ve kötü olduğunu açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu.

İslam dini ve Türk devleti düşmanı devletlerin mallarının boykot edilmesi çağrısında da bulunan Kılıç, "Dinimize, peygamberimize, Müslümanlara yapılan her türlü saldırıyı, işgali, tacizi, hakareti lanetliyoruz. Zalimlere ve zulme lanet olsun. Dinimize, peygamberimize yapılan bu saldırılara seyirci kalan ve yapanları dostu, ortağı gören AK Parti'yi, Başbakanı, AK Parti hükümetini kınamakla kalmıyor, derhal istifaya davet ediyoruz. 'İktidarsız hükümet' AK Parti, vakit geçirmeden istifa etmelidir. Daha fazla milletimizin bu tahribatlara tahammülü kalmamıştır" şeklinde konuştu.

Basın açıklaması sırasında sık sık Danimarka, AB ve hükümeti protesto eden sloganlar atılırken, açıklamanın ardından SP İl Başkanı Şerafettin Kılıç ve İl Gençlik Kolları Başkanı Cenk Kılıç, Danimarka Fahri Konsolosluğu'nun bulunduğu binanın girişine siyah çelenk bıraktı. Grup, çelengin bırakılmasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 13:55:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?