4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kira yardımları başladı

İzmir'de meydana gelen depremlerin ardından evleri ağır ve orta hasarlı 96 vatandaştan, başvuruda bulunan 31 hak sahibi kira yardımı almaya başladı. Aylık 250'şer milyon lira olan kira yardımlarının ilk çeklerini İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal verdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın deprem ile ilgili olarak aldığı "Genel hayata etkilidir" kararının ardından kararlaştırılan Seferihisar ve Urla İlçeleri'ndeki ağır ve orta hasarlı bina sahipleri ile kiracılara ödenecek kira yardımlarına bugün başlandı.

Seferihisar İlçesi'nde Belediye Kültür Merkezi'nde hak sahibi mağdurlar ile bir araya gelen İzmir Valisi Köksal, aylık 250 milyon lira olan kira yardımının bina sahiplerine 12, kiracılara ise 6 ay süre verileceğini hatırlattı. Kira yardımı alabilmek için kontrat zorunluluğu olmadığını, bir evde oturduğuna dair muhtarlıktan alınacak bir ilmuhaberin yeterli olduğunu belirten Vali Köksal, "Evraklarını tamamlayıp bize veren hak sahiplerine bugün ilk kez çeklerini vererek kira yardımını başlatıyoruz. Kira yardımı almanın şartı; mutlaka bir eve yerleşmiş, oturmuş olmak. Duyuyorum bazıları 'bize çadır verin oturalım' diyorlar.

Size, çadırda oturduğunuz zaman kira yardımı vermemiz mümkün değil. Çünkü eve girmeniz gerekiyor" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı'na ait Seferihisar'daki misafirhanede 13 ailenin kaldığını, onların da bir kiralık ev bularak oraya geçmeleri halinde kira yardımından istifade edebileceklerini, misafirhanelerin mağdur vatandaşların ev eşyaları nedeniyle uygun yerler olmadığını kaydeden Köksal, "Türkiye'de başka hiçbir yerde bir hafta içerisinde kira yardımı gelmemiştir" diye konuştu.

Köksal, Seferihisar ve Urla'da Bayındırlık İl Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları ile gıda yardımı dağıtımlarının devam ettiğini de belirtti. Seferihisar İlçesi'nde en yüksek kiranın 200 milyon lira olduğunu, devletin verdiği kira yardımının ise 250 milyon lira olarak gerçekleştiğini ve kira çeklerinin hak sahiplerine düzenli olarak dağıtılacağını vurgulayan Vali Köksal, ev sahiplerine, hak sahibi vatandaşlara evlerini kiraya vermek konusunda tereddüt etmemeleri çağrısında bulunarak, depozito isteyenlere de önümüzdeki aylara ait çeklerle ödemenin yapılabileceğini ve vadesi geldiğinde bu çeklerin paraya çevrilebileceğini hatırlattı.

Seferihisar Belediye Başkanı Hamit Nişancı ise, ilçesi ile ilgili haberleri veren televizyon kanallarının bol bol çadır görüntüsü vermesinin yanlış anlamalara sebep olabileceğini belirterek, bu çadırların hasar büyüklüğü, evlere ve mutfaklara girilememesi yüzünden değil, sarsıntıların sürekli devam etmesi nedeniyle bir önlem olarak evleri sağlam olan vatandaşlar tarafından da kurulduğunu söyledi.

Seferihisar'da 350-400 tane ağır ve orta hasarlı bina olduğunu, bunlardan 80 kadarının ağır hasara sahip olduğunu kaydeden Nişancı, Bayındırlık İl Müdürlüğü ekiplerinin binaların sağlamlığı konusundaki kararları bir an önce vermesi ile çadır görüntülerinin ortadan kalkabileceğine işaret etti. Nişancı ayrıca, ilçesinde kiralarda fahiş artışların olmadığını, kiralayacak ev bulamayan mağdurların gerekirse otele de yerleşmesini sağlayabileceklerinin altını çizdi.

Kaymakam Orhan Şefik Güldibi ve Bayındırlık İl Müdürü Ata Erpolat'ın da katıldığı toplantının sonunda, Seferihisar'da belgelerini tamamlayıp kira yardımına hak kazanan 28 vatandaşın ilk aya ait çekleri Vali Oğuz Kağan Köksal tarafından verildi.
Bu arada, Urla İlçesi'nde de 3 vatandaşın belgelerini tamamlayıp Kaymakamlığa verdiği ve kira yardımı almaya başladığı bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2005 Salı 22:48:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?