8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Köpekler internetten seçilecek

İzmir'de sokak hayvanlarının sahiplendirilmesine yönelik başlatılan çalışma kapsamında, Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan fotoğraflardan seçilecek köpekler barınaktan alınabilecek.

Yakalanan sokak köpeklerinin, tedavilerinin ardından kısırlaştırıldığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü yetkilileri, kulaklarına geçirdikleri işlemler hakkında bilgiler bulunan renkli küpeler takılan hayvanların doğal yaşam ortamlarına bırakıldığını söyledi.

Bu çerçevede 2005 Kasım ve Aralık aylarında Konak, Bornova, Çiğli, Narlıdere, Balçova, Buca ve Karşıyaka belediyelerince barınağa getirilen 81 köpeğe küpe takıldığını dile getiren yetkililer, 188 köpeğin kısırlaştırıldığını ve kendi imkanlarıyla bu işlemleri yapacak belediyelere 880 renkli kulak küpesi verildiğini kaydetti.

Ayrıca sokak hayvanlarının sahiplendirilmesine yönelik başlatılan çalışma kapsamında köpeklerin fotoğraflarıyla yaş ve cins bilgilerin belediyenin internet sitesinde yayınlandığını aktaran yetkililer, beğendiği köpeği sanal ortamdan seçecek vatandaşların, Büyükşehir Belediyesi Işıkkent Hayvan Barınağı'na giderek hayvanlarını alabileceğini bildirdi.

Ev hayvanlarının korunmasına dair AB sözleşmesinin 20 Ekim 2003'te yayınlanmasının ardından Türkiye'nin de 24 Haziran 2004'te Hayvanları Koruma Kanunu'nu yürürlüğe koyduğunu hatırlatan yetkililer, bu kanunun sokak köpeklerinin eskisi gibi barınaklarda değil doğal ortamlarında yaşamlarını sürdürmesini öngördüğünü söyledi. Kuduzla mücadele için hayvanların takibinin de yapıldığını belirten yetkililer, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, kuduzla mücadele takibi konusunda, yerel hayvan koruma gönüllüleri ile ilçe belediyelerinin veteriner işleri müdürlüklerini görevli kıldığını kaydetti.

İnsan yaşamı ve haklarına olduğu gibi, hayvanların yaşam hakkına da saygılı olmayı ilke edinmiş bir yerel yönetim anlayışları olduğunu dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, belediye olarak AB sözleşmelerine uyumlu yasalar çıkmadan önce de hayvan haklarını gözetip koruyan uygulamaları hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Eskiden barınaklarda tuttukları hayvanları şimdi yasa gereği, aşılama ve tedavilerini yaptıktan sonra doğal yaşam ortamlarına bıraktıklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Halk sağlığının korunmasına önem verirken, sokak hayvanlarının yaşam haklarını da göz ardı etmiyoruz. Bu konuda ilçe belediyelerimiz ile yürüttüğümüz işbirliğini, hayvan haklarına korumaya yönelik faaliyetlerde bulunan sivil toplum örgütleri ile geliştirmek istiyoruz." dedi.

Hayvan sevgisinin küçük yaştan itibaren geliştirilip yerleştirilmesine yönelik faaliyetler de yürüttüklerini aktaran Kocaoğlu, "Bu amaçla çeşitli okullardan öğrencileri Işıkkent'teki hayvan barınağımızı gezdirip, bilgilendiriyoruz. Çocuklar, bu hayvanları daha yakından tanıma fırsatı buluyor." diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 13:25:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?