8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Körfez savaştan çıkmış gibi

İzmir, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün kentte kurulduğu 1939 yılından bu yana kaydedilen en yüksek bir günlük yağış miktarını alırken, Büyükşehir Belediyesi ekipleri gece gündüz çalışarak vatandaşların yardımına koştu. Toplam 723 personelden oluşan çok sayıda ekip, sorun yaşanan bölgelerde görev yaptı. 

Edinilen bilgiye göre, İzmir'e bundan önce en yüksek yağış, 1976 yılında gerçekleşti ve metrekareye 134.1 kilogram yağış düştü. 28 Eylül 2006 günü ise, 24 saatte metrekareye 145.3 kilogram yağış düşerken, kentin yüksek kesimlerinden tonlarca çöp ve çamur da yerleşim alanlarına ve körfeze taşındı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli birimlerine bağlı ekipler, dün de su çekme çalışmalarını sürdürdüler; yollar ve caddelerde biriken çamur ve çöpleri temizlediler. Deniz süpürgesi de dün günboyu körfezde temizlik çalışması gerçekleştirdi ve 16 ton çöp topladı. 20 kişilik kara ekipleri ise, kıyıdan 14 ton çöp ve katı atık topladı. Ekipler, bir ayda topladıkları atığı, bir günde toplamış oldu. İzmir'de önceki gün saat 17.45 civarında başlayan şiddetli yağış ile birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm birimleri alarma geçerken, Başkan Aziz Kocaoğlu da kentin değişik bölgelerinde incelemelerde bulunup ekipleri yönlendirdi. 

574 SU BASKINI İHBARI GELDİ 

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, İZSU, İZBETON, Fen İşleri Daire Başkanlığı, ESHOT Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ile İZSU'ya kanal temizleme hizmeti veren müteahhit firmaların çalışanları gece gündüz çalışarak suların çekilmesini sağladı; vatandaşların imdadına koştu. Ekipler, kombine kanal araçları, vidanjörler, kepçeler, kanal minibüsleri, İZSU'ya kanal temizleme hizmeti veren müteahhitlerin ekipmanları ve 90 motopomp ile su basan ev ve işyerlerindeki suları çekti, suların taşıdığı çöplerle tıkanan mazgalları, kanalları açtı; yol ve caddelere taşınan taş, toprak ve çöpleri temizledi. 

Dere çevrelerinde de gerekli önlemleri alan ekipler, en çok sorun yaşanan Güzelyalı, Konak, Kemeraltı, Mithatpaşa Caddesi, Karşıyaka, Buca, Yeni Mahalle bölgelerinde dün öğle saatlerine kadar su çekme çalışmalarını sürdürdü. Ekipler, İtfaiyeye ulaşan 574 su baskını ihbarına da koşarak vatandaşlara yardımcı oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi; İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan 173, Fen İşleri Daire Başkanlığı'ndan 200, Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü'nden 100 kişilik ekibin yanı sıra yeşil alanlarının bakım işlerinde çalışan 100 olmak üzere toplam 200, İZSU ve İZBETON'dan 150 olmak üzere toplam 723 personel ile yoğun bir çalışma temposu içinde sorunlara müdahale etti. 

DERE TEMİZLİKLERİ İŞE YARADI 

İzmir'in aldığı yoğun yağış miktarına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ıslahı gerçekleştirilen ve yılboyu temizlikleri yapılan derelerde hiçbir taşma yaşanmadı. Özellikle yağışın çok yoğun düştüğü Güzelyalı bölgesindeki Poligon Deresi'nde, 145.3 kilogramlık yağışa rağmen herhangi bir taşkın yaşanmadı. Poligon Deresi en son 2002 yılında Güzelyalı'da metrekareye 66 kilogram yağış düştüğünde taşmıştı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı çekiciler de 24 saat boyunca görev yaparak yolda kalan vatandaşların imdadına koştu. 14 çekici, sürekli görev yaparak araçları ile yolda kalan vatandaşları kurtararak evlerine ulaştırdı. Yoğun yağış ve fırtına nedeniyle deniz ulaşımının aksaması üzerine, ESHOT vatandaşların mağdur olmaması için çeşitli hatlarda seferi takviye etti. Son servislerin saatleri bir saat ileriye alınarak uzatıldı. ESHOT ekipleri, trafik akışı konusunda vatandaşlara yönlendirmelerde bulunurken, su baskını yaşanan yerlerde görevli ekiplere de destek olundu. 

TONLARCA ÇÖP VE ÇAMUR TOPLANDI 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, kent merkezi dışında çevre ilçelere de yardıma koştu. İtfaiye ekipleri, Seferihisar'da su baskını yaşanan yerler ile konutlarda motopomplar ile su çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli birimlerine bağlı ekipler, dün de su çekme çalışmalarını sürdürdüler; yollar ve caddelerde biriken çamur ve çöpleri temizlediler.Deniz süpürgesi de dün günboyu körfezde temizlik çalışması gerçekleştirdi ve 16 ton çöp topladı. 20 kişilik kara ekipleri de kıyıdan 14 ton çöp ve atık topladı. Böylece ekipler, bir yılda körfez ve kıyıdan toplanan çöp miktarının yedide birini bir günde toplamış oldu. 

CADDE VE SOKAKLAR İLAÇLANIYOR 

Çamur ve çöpler toplanırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi cadde ve sokakların dezenfeksiyonu için ilaçlama ekipleriyle, fare mücadele ekiplerini de harekete geçirdi. Karşıyaka Belediyesi'nin talebi ile 500 litrelik ilaçlama tankeri ve fare ile mücadele ekipleri gönderildi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı ekipleri, bugün de bölgede ilaçlama çalışmalarını sürdürecek, ayrıca ihtiyaç duyulan yerlere ve gelecek taleplere göre ekipler yönlendirilecek. 

Fen İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı Yol Bakım Ekipleri, yoğun yağış sonrası seferber edildi. Programlı işlerini bırakan ekipler, su baskınlarının yol-sokak ve caddelerde meydana getirdiği tahribatlarını onarmaya başladı.
iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 12:03:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?