8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kültürpark'ta otoparka tepkiler sürüyor

İzmir’in kentsel park olarak tek yeşil arazisi olan Kültürpark’ın altına otopark yapılmasına tepkiler sürüyor. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, otopark’ın İzmir’in ekolojik yapısına büyük zarar vereceğini söyledi. 

Prof.Dr.Erdem konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün 75 yaşında olan ve içinde 7 bin 261 ağaç bulunan Kültürpark ekolojik hassas bölgeler arasındadır” dedi. Park’ın aynı zamanda “Koskoca bir tarih barındırdığını” ifade eden Erdem, “İzmir’in Kültürpark gibi 67 tane daha parka ihtiyacı vardır” dedi. Erdem sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Buradaki bir bitkiye bile zarar gelmesi ekolojik dengeyi olumsuz etkiler. Bu alandaki bitkilerin çoğunluğu kazık köklü iğne yapraklı bitkilerdir ve çok uzun köklere sahiplerdir. Bu nedenle bu bitkilerin yok edilmesi büyük sorunlar doğurur. 2030-2050 yılları arasında 2-3 derece daha ısınacağı öngörülmektedir. Hızla artan bu sıcaklık artışı dünyayı çölleşmeye götürecektir.

 Bu yüzden yeşil alanları ortadan kaldırmak değil, bu alanları bir santimetrekare de olsa çoğaltmak, insanlığa hizmet etmek olacaktır. Kültürpark altına yapılacak bu otoparkın yapımına karşı çıkılmadığı takdirde meçhul bir sona gidilecektir.” 

ATATÜRK’ÜN TALİMATIYLA KURULDU 

Kültürpark’ın Atatürk’ün talimatıyla incelenerek kurulmasına karar verilmiş bir alan olduğunu belirten Erdem, “İzmir büyük badireler ve doğal felaketler atlatmış bir kenttir. Büyük yangından sonra Kurtuluş Savaşı’nın simgesi olarak yeşil bir doku olsun istenmiş ve bunun üzerine Kültürpark’ın kurulmasına karar verilmiştir” diye konuştu.(
ANKA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2006 Perşembe 12:03:04
Güncelleme :17 Ağustos 2006 Perşembe 12:16:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?