8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Mumcu İzmir'de anıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 24 Ocak 1993 günü bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun 13. ölüm yıldönümünde, Mumcu'yla birlikte Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Onat Kutlar ve Muammer Aksoy'u da törenle andı.

Fuar İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Uğur Mumcu 24 Ocak Demokrasi Şehitlerimizi Anıyoruz" isimli anma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu, İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan, Cumhuriyet Vakfı Başkan Yardımcısı Alev Coşkun ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tiyatro sanatçısı Hülya Savaş'ın sunduğu etkinlikte TOBAV Oda Korosu, Uğur Mumcu'nun 'Sesleniş' isimli şiirini seslendirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından anma töreni için hazırlatılan, sözleri Haluk Işık'a, müziği Cem İdiz'e ait olan 'Gidenler' isimli şarkı da ilk olarak Hülya Savaş tarafından seslendirildi. TOBAV Dans Topluluğu da Uğur Mumcu'nun 'Sakıncalı Piyade' isimli oyunundan iki sahneyi canlandırdı.

13 yıl önce Uğur Mumcu'ya yapılan saldırının aslında düşünceye, aydınlığa, emeğe ve insanlığa yapıldığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, buna rağmen Mumcu'nun fikirlerinin, ideallerinin ve mücadelesinin çürütülemediğini ifade etti.

Türkiye'nin, Uğur Mumcu gibi birçok değerini aynı şekilde kaybettiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Uğur Mumcu'yu öldürenler hiçbir zaman onun fikirlerini yok edemediler, dengelerini bozamadılar, onu esir alamadılar. Ondan hep korktular. Sonunda karanlık olarak adlandırılan, ama aslında gün gibi kim oldukları bilinenler Mumcu'yu katletti. Bu cinayet, ülke tarihimizin en utanç verici olaylarından biridir. Bu utancı, Mumcu'ya ve koruduğu değerlere sahip çıkarak, unutmayarak ve unutturmayarak gidermek zorundayız. Demokrasiyi bir yaşam biçimine dönüştürmek, onu koruyarak geliştirmek ne yazık ki ülkemizde ve dünyada bedeller ödemeyi gerektiriyor. Ülkemizdeki demokrasi tarihi, Uğur Mumcu gibi nice değerleri zamansız yitirmenin, yitirdiklerimize gereğince sahip çıkamamanın ve unutmanın acısıyla yazılmakta. Çağdaş, demokratik ve laik Türkiye'nin yiğit insanlarını, demokrasi şehitlerini unutmamak, unutturmamak, gelecek kuşaklara karşı bir ödevdir. Bu değerlerin simge kenti olan İzmir, kuşkusuz öncü kimliğini her fırsatta dile getirmiştir, bundan sonra da getirecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir'in ve İzmirliler'in duyarlılığını ve bu değerleri korumayı görev kabul ediyoruz. Korumak için de her türlü çabayı göstereceğiz" diye konuştu.

Cumhuriyet Vakfı Başkan Yardımcısı Alev Coşkun da, Mumcu'nun hayatından ve çalışmalarından bahsederek, "Aslında herkes Mumcu'nun katillerinin ve uzantılarının kim olduğunu, nerede olduğunu ve neyi amaçladığını çok iyi biliyor. Laik cumhuriyetin yılmaz savunucusu, Kuva-i Milliyeci, yurtsever olduğu için bazı çevreler onu sevmedi" dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 14:12:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?