4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Müsteşardan hassasiyet çağrısı

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, vatandaşlardan deprem konusunda hassas davranmalarını isteyerek, söylentilere inanmamalarını istedi. Bakanlık Şube Müdürü Ramazan Demirtaş ise, İzmir'de fay hatlarının konumundan dolayı 6.5 büyüklüğünden daha büyük bir deprem olmasının imkansız olduğunu söyledi.

İzmir Valiliği'nde yapılan basın açıklamasına İzmir'in Seferihisar ve Urla ilçelerinde incelemelerde bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç ile Şube Müdürü Dr. Ramazan Demirtaş katılarak bilgi verdi.

Sabri Erbakan, İzmir'de dün meydana gelen 3 büyük depremin ardından akşama kadar 138 artçı depremin meydana geldiğini ve bu sayının şu ana kadar 200'ü bulduğunu ifade ederek, "Elemanlarımız depremin ilk saatlerinden itibaren sahaya inmiş ve incelemelerini başlatmıştır. Şu ana kadar yapılan incelemelerde ciddi hasara rastlanmamıştır. Evlerinde ciddi çatlaklar oluştuğunu gören vatandaşlarımızın Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüklerimize başvurmaları halinde incelemeleri yapılacaktır.

Bilindiği üzere ülkemiz bir afet bölgesi, topraklarımızın üçte ikisi 1. ve 2. derece deprem bölgesindedir. Bu durum bizlere depremle yaşamasını bilmemiz gerektiğini hatırlatıyor ve depreme dayanıklı konut yapmamızın kendi hayatımız ve yakınlarımızın can güvenliği açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bir taraftan kırsal alanlarda hiçbir mühendislik veya ustalık hizmeti görmemiş basit yapılar, diğer taraftan şehirlerimizde ciddi denetim görmemiş demir ve çimentoları yetersiz yapılar.

Bu nedenle depremle yaşamayı bilmeli, depreme dayanıklı yapılar yapmalı, dayanıksız yapılan tespit edilerek yıkılması gerekenleri yıkmalı, güçlendirilmesi gerekenleri hemen güçlendirmeliyiz. Vatandaşlarımızı bu konuda hassas davranmaya çağırıyorum" diye konuştu.

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ise, depremin atlatıldığını ama bu konuyu kapatmadan neler yapılabileceğinin ele alınması gerektiğini söyleyerek, yetkililerden bir enerji boşalması yaşandığı için riskin azaldığı yönünde bir açıklama geldiğinin altını çizdi. Vali Köksal, "Bir masa açtık, evlerinde hasar olduğunu belirten vatandaşlar bu masalara müracaat edebilecekler. Yine de şu gerçek unutulmamalıdır ki, Türkiye coğrafyası gereği deprem gerçeğiyle karşı karşıya.

Bu coğrafyayı değiştiremeyeceğimize göre, depremle yaşamaya alışmalıyız ve bunun için her türlü tedbiri almalıyız. Evinizi yaparken sağlam yapacaksınız. Deprem bilincinin artık yerleşmesi lazım. Ben Adana depremini de yaşadım, onunla kıyas ettiğimizde bu deprem hiç önemli değil. Biz dün olası bir deprem felaketine karşı her türlü tedbiri almıştık ama çıkıp da 2 bin çadırımız hazır dediğimiz zaman insanlarda, bir korkuya neden olabilirdi. Bu sebeple bir açıklama yapmamıştık" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Şube Müdürü Dr. Ramazan Demirtaş ise, vatandaşları 7 şiddetinde deprem olacak diye paniğe sevketmenin çok yanlış olduğunu belirterek, "İzmir ve çevresinde 3 tip fay hattı vardır. Doğu-batı yönlü, kuzeydoğu-güneybatı yönlü ve güneydoğu-kuzeybatı yönlü. Doğu-batı yönler bu bölgede daha çok çalışıyor. İzmir ve çevresinde orta büyüklükte depremler olduğunu görüyoruz. 7 büyüklüğünde bir deprem olacağını söylemek bilimsel açıdan çok zor bir olay. Urla-Seferihisar fay hattı 10 kilometre civarında. Bu fay ancak 5.5.-6 büyüklüğünde bir deprem oluşturabilir.

İzmir ve çevresinde 14 tane fay var. Bu fayların da oluşturabileceği en büyük deprem 6.5 büyüklüğündedir. Bu yüzyıl içerisinde de bu büyüklükte depremler olduğu için önümüzdeki yüzyıl içerisinde bu büyüklükte depremler beklemiyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 19:01:15
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 12:05:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?