8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

TCDD garları yenileniyor

TÜRKİYE Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) kuruluşunun 150'nci yılında kentteki önemli garlar ve tren istasyonlarında yenileme çalışmaları başlattı.

İzmir'de İngilizler tarafından yapılan ilk tren istasyonu olan ve 22 Eylül 1857 yılında açılan Kemer Tren İstasyonu ile birlikte yine 15 Ekim 1865 yılında hizmet giren ve İngilizler ile Fransızlar tarafından yapılan Basmene Garı istasyonları orjinallerine uygun olarak, TCDD tarafından belirlenen kurumsal kimliğe uygun çalışmalarla yenileniyor. İzmir ile Manisa-Balıkesir-Bandırma hattında 23 tren istasyonu ve garın orjinaline uygun olarak yenileme çalışmalarının sürdüğünü belirten Devlet Demiryolları 3'üncü Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, kurumunun gerek demir yollarının gerekse gar ve istasyonlarının yenilenmesinde atağa kalktığını belirtti. Eriş, şunları söyledi:

“Yıllardır ne demir yollarında ne de gar ve istasyonlarının onarımında gerekli çalışmalar yapılmamış. 150. yıl atağı demiryollarımızın kurtuluşu için bir başlangıçtır. Basmane istasyonuzda dış cephesinde ve çatısısında yenileme çalışmaları yaptık, Kemer istasyonumuzu da orjinaline uygun olarak yeniledik. Yaklaşık bir ay içinde bu çalışmalar tamanlanmış olacak. Gar ve istasyonların yenilenmesi bulundukları çevreye renk getirecek. İzmir'in dışında Balıkesir, Bandırma ve Manisa garlarındaki çalışmalar da tamamlandı. Büyük bölümü bu hat üzerinde bulunan 23 gar ve istasyondaki yenileme çalımalarını en kısa zamanda bitireceğiz. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu bizlere gerekli izinleri verdi. Bu çalışmalar bakanlıkça belirlenen kurumsal kimliğe uygun olarak yapılıyor. İstasyonlara sadece Türkçe değil İngilizce levhalar da asıyoruz.”

SAHRAYA ÇIKTIK

Sebahattin Eriş, çalışmalarını güç koşullarda sürdürdüklerini belirterek, “Halkapınar bakım ve onarım tesislerini Cumaovası ve Menemen'e taşıdık. Büyükşehir Belediyesi'nin ve Bakanlığımızın büyük desteği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir taraftan da tüneller kazılıyor, istasyonlar yapılıyor. Tüm bakımlarımızı ve onarımlarımızı sahradan farksız bir ortamda, güç koşullarda sürdürüyoruz. Her gün 750 işçimizi İzmir'den taşıyıp çalıştığımız alanlara getiriyoruz. Belki bu çalışmalar sırasında İzmirliler bir takım sıkıntılar yaşıyor ama tamamlandığında ulaşıma büyük katkı sağlayacak. Çalışmalarımızı gece de sürdürüyoruz. İzmir'de şu anda var olan metro sistemi günlük yolcu kapasitesinin sadece onda birini, Devlet Demiryolları ise yüzde birini taşıyor. Aliağa-Cumaovası hattı bittiğinde günde 500 bin kişi taşınacak. Bu büyük projede İzmir Büyükşehir belediyesi ile birlikte çalışıyoruz” dedi.

Eriş, Bandırma hattında yapılan yenileme çalışmalarıyla bu hattın ekspres tren çalıştıracak duruma getirildiğini, hat üzerinde 60 bariyer yaptıklarını demiryolunun kenarlarına 30 bin demiryolu çiti diktiklerini belirterek, “1888 yılından bu yana yenilenmeyen Ödemiş hattında rayları yenileme çalışmalarına başladık. Ödemiş-İzmir arasını 2 saat 45 dakikadan bir saat 45 dakikaya indirmeyi düşünüyoruz.
Çalışmalarımız daha sonra Denizli hattına kaydırıp, İzmir-Denizli arasını 3 saate düşürmek istiyoruz” diye konuştu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 13:51:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?