4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Ülkü'den Allianoi tepkisi

Kültür ve Turizm Bakanlığının emri, Kültürel ve Tabii Kaynakları Koruma Kurulu'nun isteğiyle hazırlanan Allianoi raporuna tüm uğraşlarına karşın ulaşamadığını dile getiren CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, bakanlığa tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, daha önce de Bilgi Yasası'na dayanarak çeşitli kurumların istediği Allianoi raporunu, son olarak soru önergesi aracılığıyla istediğini belirtti. Ülkü, üstünden geçen 1 aylık zamana karşın bakanlıktan hiçbir yanıt alamadığını ileri sürdü.

Raporu edinmek için, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da birçok kez başvuru yaptığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, son olarak soru önergesi aracılığıyla istediği raporun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kendisine verilmediğini ileri sürdü. Raporun kendisine verilmemesine tepki gösteren Hakkı Ülkü, AK Parti'yi takiye yapmakla suçladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na soru önergesi vererek raporun açıklanmasını istediğini anımsatan Ülkü, bilimsel raporun kamuoyundan saklanmasının anlamı olmadığını vurgulayarak, "Bilgi edinme yasasının varlığına karşın bakanlık, ne halka ne de halkın temsilcisine gerekli yanıtı veriyor. İleri zamanlarda ve yargı taşınan Allianoi konusunda kendilerini hukuksal anlamda çok durumda bırakacağını bilen AK Parti hükümeti uluslararası alana taşınan Allianoi ilgili raporu kamuoyundan gizliyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 'Bir komisyonun çalışmaları ile ilgili bir komisyon ne karar verirse, biz onu yapacağız' demişti. AK Parti hükümeti bir yandan şeffaflıktan bahsediyor, bir yandan da Allianoi raporunu halktan ve halkın temsilcileri milletvekillerinden gizliyor" dedi.

Allianoi Kurtarma Kazısı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ahmet Yaraş da raporun Allianoi için olumlu görüşler içerdiği yönünde duyum aldıklarını, ancak raporun kamuoyuna açıklanmamasına anlam veremediklerini belirtti. Yaraş, "Gazetecilerden aldığımız bilgilere göre, rapor Bergama Müzesi tarafından önerilen kentin mille kapatılmasına karşı çıkıyor. Tarih katliamı anlamına geleceğini vurguluyormuş. Allianoi'de çalışmalarını sürdüren bilimsel heyette aynı zamanda bilimsel bir anlamı da olan Allianoi raporunu çok merak ediyor. Raporu hazırlayan komisyon üyeleri de alanında uzman birbirinden değerli insanlardan oluşuyor. Biz sonucun olumlu olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Bergama'da bulunan antik Allianoi kenti kalıntıları yapımı sürdürülen Yortanlı Barajı suları altında kalacak.

.
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2005 Cumartesi 12:30:26
Güncelleme :9 Ekim 2005 Pazar 17:53:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?