4
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Muhteşem açılış

23. Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları (UNIVERISADE 2005), İzmir Atatürk Stadı'nda görkemli bir törenle açıldı. Oyunların açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberinde 6 bakan katılırken, 146 ülkenin sporcuları seremonide Türk seyircilere ve ülkelerinden gelen vatandaşlarına sevgi gösterilerinde bulundu.

Açılışlar için İzmir'e gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunların açılışının yapıldığı spor kompleksinin yakınındaki tesislerde onuruna verilen kokteyle katıldı. Başbakana, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunisa Gül, Devlet Bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun eşlik etti. Gençlik ve Spor Genel Müdür Mehmet Atalay, İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal ve eşi Olcay Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, FİSU Başkanı Georghe Killen, Oyunlar Koordinatörü Taha Aksoy da açılışta yer aldı.

Açılışa ayrıca oyunların İzmir'e alınmasında büyük emeği geçen merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın eşi Mine Piriştina, oğlu Levent ve Zeynep Piriştina da katıldı. Oyunlar protokolün tribünlerde yerini almasının ardından Universiade Bayrağı ve oyunların maskotu Yalıçapkını Efe'nin 10. Yıl Marşı eşliğinde stada girişi ile başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunurken, daha sonra oyunlara katılan ülkelerin sporcuları alfebatik sırayla stattaki yerlerini aldı. Kafilelerin girişi sırasında Birleşik Arap Emirlikleri sporcuları geleneksel kıyafetleri ile protokolün önünden geçerken, 'Teşekkürler Türkiye' yazılı pankart taşıdı.

AÇILIŞ TÖRENİNDEN NOTLAR
Aylardır farklı şehir ve mekanlarda tek bir yürek gibi çalışan 867 dansçı, 70 metre eninde 110 metre boyundaki sahnede 14 farklı gösteri ile Topkapı'dan Sema törenine, Helenistik dönemden bayrak ve davul gösterisine, er meydanından Truva'ya, Zeybek'ten Karadeniz'de Nemrut'a uzanan Anadolu topraklarına kazınmış kültürleri müzik ve ışığın bin bir hali içinde izleyicilere aktardı. Gösteri için dekorlar Ankara ve İzmir'deki atölyelerde hazırlandı. Gösteri Türkiye'de bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı ve en yüksek bütçeli prodüksiyonlardan bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Gösteride Pyro, uçma efektleri ve buna benzer birçok teknik ve uygulama Türkiye'de ilk defa uygulandı. Aynı zamanda gösterilerde kullanılan kostümler Konya, İzmir ve İstanbul'daki 5 ayrı atölyedeki ekipler tarafından hazırlandı.

Açılış dolayısıyla Atatürk Stadı'nda olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. Polis helikopteri stat etrafında sürekli uçarak önlemleri havadan kontrol etti. Stat 18.00'den itibaren dolmaya başlarken, yabancı ülkelerden gelen misafirler ve Türk seyirciler tek tek kontrol edilerek içeri alındı. Stadın çevresinde ve içerisinde çevik kuvvet polisleri güvenliği sağlarken, çok sayıda Universiade gönüllüsü de gelen misafirlere yol göstererek stattaki yerlerine yerleşmelerine yardımcı oldu.

Kortej geçişinde Brezilya ve Nijerya yöresel danslarını sergilerken, Güney Kore ekibi kendi ülke bayraklarıyla birlikte Türk bayrağı da taşıdı. Güney Kore ekibinin bu davranışı seyircilerden büyük alkış alırken, tribünlerden Kore lehine tezahüratlar yükseldi. Öte yandan, korteje katılan İtalyan ekibi 'Ahmet Piriştina'yı saygı ile anıyoruz' yazılı bir pankart taşıdı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2005 Cuma 11:06:18
Güncelleme :12 Ağustos 2005 Cuma 11:12:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?