4
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Muhteşem kapanış

İzmir'de, 11-21 Ağustos 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen 23. Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları (Universiade 2005), muhteşem bir tören ile sona erdi. Kapanış töreninde konuşan FISU Başkanı George Killian, oyunların kusursuz gerçekleştirilmesini sağlayan yetkililere teşekkür ederken, "Bu, İzmir halkının başarısıdır" dedi.

 
Universiade 2005'in kapanış töreni, açılış töreninin de yapıldığı İzmir Atatürk Stadı'nda gerçekleştirildi. Oyunların kapanışına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, FISU Başkanı George Killian, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 147 ülkeden oyunlar için gelen üniversiteli sporcular, yabancı delegasyon ve yaklaşık 50 bin İzmirli katıldı. Kapanış töreni, bandonun stada girişi ve İstiklal Marşı'nın çalınması ile başladı. Tribünler kapanış töreni nedeniyle tıklım tıklım dolarken, meşalenin iki yanına dev birer Türk bayrağı ve Atatürk posteri açılması, ayrıca oyunların İzmir'e gelmesinden büyük emeği geçen merhum belediye başkanı Ahmet Piriştina'nın büyük bir fotoğrafının yerleştirilmesi dikkati çekti. Zaman zaman KKTC bayraklarının da yer aldığı stada giren izleyicilere, kapılarda Türk bayrağı dağıtılırken, tören sırasında coşkulu kalabalığın salladığı bayraklar ilginç bir görüntünün oluşmasına sebep oldu ve coşkuyu artırdı.

İstiklal Marşı'nın çalınmasının ardından üzerinde Türk bayrağı, Atatürk resmi ve Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün yazılı olduğu büyük bir pankart stada 10. Yıl Marşı eşliğinde girerek, bütün tribünlerin önünde dolaştı. Ardından ise katılımcı ülke bayrakları ve katılımcılar karışık olarak geçit resmini gerçekleştirdi. Geçişte İngiltere kafilesinin İngilizce yazılı "Teşekkürler İzmir ve Banghok'ta görüşmek üzere" pankartı büyük alkış aldı. Bazı ülke kafileleri ise tribünlerin önüne kadar gelerek ülkelerinin bayrakları ve oyunlar için hazırlanan şapkalarını İzmirliler'e atarak, kendilerine yaptıkları kusursuz ev sahipliği için teşekkür etti.

"SİZLERİ İZMİR VE TÜRKİYE'DE AĞIRLAMAKTAN BÜYÜK MUTLULUK DUYDUK"
Kapanış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, oyunlara katılan ülkelerin sporcularını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Dünyanın 5 kıtasından ülkemize geldiniz ve yaklaşık 15 günlük bir süreyi bizlerle geçirdiniz. Bu süre içerisinde bizler sadece sporcu kimliklerinizi ve başarılarınızı izlemedik. Sizler kanalıyla ülkelerinizi ve kültürlerinizi tanıdık. Sizler de Türk insanını daha yakından ve doğrudan tanıma şansına sahip oldunuz" dedi.
Başkan Kocaoğlu, oyunlar süresince toplam bin 341 madalyanın sahiplerini bulduğunu, ancak üç madalyanın daha sahibini burada bulacağını, bu madalyaların da aylardır özveriyle çalışan Manisa, Aydın ve özellikle İzmir halkının olduğunu söyledi. Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizler, Türk bayrağının yanı sıra 23. Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları ateşi ile FISU ve Universiade bayrağını dalgalandırmaktan; zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı sporcuları izlemekten keyif aldık. Aynı gururu Banghoklu dostlarımızın da yaşayacağına olan inancımla bayrağı teslim edeceğim. Lütfen, hepiniz ülkemizden ülkelerinize en samimi duyguları iletin."

"BU, İZMİR HALKININ BAŞARISIDIR"
FISU Başkanı George Killian da, "Oyunlar başlamadan önce FISU ve yerel organizasyon komitesinin akıllarını kurcalayan bir soruyu, sizler yanıtlamış oldunuz. Soru şuydu; 'Böyle bir taahhüdü yerine getirip Universiade 2005'i burada, bu harika kentte başarıya dönüştürebilecek miyiz? Hepinizin tahmin edebileceği gibi, bu sorunun yanıtı tam anlamıyla güçlü bir 'evet'tir. 11-21 Ağustos tarihleri arasında, bir efsane insanın kenti ve ülkesiyle ilgili rüyası gerçek oldu. Bu zorlu görev başarısızlıkla sonuçlanabilirdi, fakat buradaki herkes tarafından benimsenmiş, hepinizin desteği ile başarıya ulaşılmıştır. Bu organizasyona katkısı olan herkese, gönüllülere, sporculara, idarecilere, polis güçlerine ve güvenlik görevlilerine ve nihayet İzmir halkına, sayın Ahmet Piriştina'nın rüyasını canlı bir tarihe dönüştürdükleri için, FISU adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Killian, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Kemal Tamer, Organizasyon Komitesi Başkanı Taha Aksoy ve merhum başkan Piriştina'nın eşi Mine Piriştina'ya bronz FISU zinciri verdi.

"HERKESİ BAŞARILARINDAN DOLAYI KUTLUYORUM"
Kapanış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise, "Universiade'nin İzmir'de ve ülkemizde yapılmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Herkesi başarılarından dolayı kutluyorum. 24. Universiade bildiğiniz gibi Banghok'ta yapılacak. 2007 yılında Banghok'ta buluşmak umuduyla" dedi.
Daha sonra FISU Marşı çalındı ve bayrağı gönderden indirildi. Ardından da meşale söndürüldü ve muhteşem bir havai fişek gösterisi gerçekleştirildi. Bu gösteri, kapanış törenini izlemeye gelenleri coşturdu.
Bu arada, 2007 yılında oyunları düzenleyecek olan Banghok geleneksel ve otantik bir tanıtım gösterisi sundu. Daha sonra da FISU bayrağını Tayland Başbakan Yardımcısı Suwat Lipata Punlop'a teslim aldı.
Tören, Anadolu Ateşi gösterisi ve Athena konseri ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2005 Pazartesi 07:08:46
Güncelleme :22 Ağustos 2005 Pazartesi 15:33:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?