8
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Durak: Panik yapmayın

Kuş gribi tehlikesine karşı “Acil eylem planı” hazırlayan Karşıyaka Belediye ekipleri kanatlı hayvan barındıran tüm evleri tek tek gezerek dezenfekte etmeye başladı. Arife günü başlayan hazırlıklar Bayramın birinci gününden itibaren uygulamaya kondu. Ekiplerin giydiği ve kullandığı her malzeme gün bitiminde yakılıyor.

Arife gününden itibaren çalışmaları yerinde denetleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak bayramı Örnekköy’de bulunan şantiye binasında geçirdi. Ekiplerin hazırlanması ve uygulamanın yapılmasını İzmir Veteriner Hekimleri Oda Başkanı ve Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Veteriner Hekim Serdar Aktop yapıyor.

Tüm yurtta Kuş Gribi olarak tanımlanan hastalığın ciddi boyutlara ulaşması Belediyeleri de harekete geçirdi. Karşıyaka Belediyesi halkta büyük rahatsızlık yaratan hastalığa karşı arife gününden itibaren hazırlıklara başladı. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı ve aynı zamanda Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi olan Veteriner Hekim Serdar Altop gözetiminde başlanan çalışmalar tüm bayram sürecince devam etti. Hazırlanan acil eylem planı uygulamaya kondu. Çalışmaları yerinden takip eden Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak Bayramı Örnekköy şantiye binasında geçirdi.

Halk sağlığının görevlerinin en başında geldiğini belirten Başkan Durak “Hastalığın ilk duyulmasıyla birlikte araştırmalara başladık. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı, İzmir Tarım ve Köy İşleri Müdürlüğü ve Vilayet yetkilileriyle birlikte yaptığımız Acil Eylem Planı Arife günü tamamlandı. Bayramın birinci gününden itibaren de oluşturduğumuz ekipler fiili olarak çalışmaya başladı. Muhtarlarımızın yardımıyla mahallelerde kanatlı canlı hayvan bulunan evleri tespit ettik. Bunlar harita üzerinden işaretlendi. İşaretli bölgelerin yoğunluğuna göre riskli bölgelerin tespiti yapıldı. Oluşturulan dezenfekte ekipleri öncelikle riskli bölgelerden başlayarak çalışmalarına tüm bayram boyunca devam etti” dedi.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Serdar Aktop Veteriner Hekim

Halk arasında Kuş Gribi olarak adlandırılan bu hastalık göçmen kuşların göç yolarındaki dışkı salya ve göz akıntılarıyla bulaşır. Tehlike boyutuyla 8 aşamalı olan bu hastalığın Türkiye’de görüleni en risksiz ve mukavemetsiz olanı yani H5 N1 dir. Sıcağa karşı dayanıksızdır. 55-60 derecede yok olur. Bu özelliği ile yaz aylarında pek nadir görülmektedir. Hastalık insandan insana bulaşmaz. Basit dezenfektanlarla yok olur. Bahçesinde kümes hayvanı besleyenlerin görevlileri çağırıp dezenfekte yapmasının ardından hayvanlarını asla dışarı salmamaları ve kapalı tutmaları gerekir. Ev içinde kafes hayvanı besleyenlerin de dezenfekte yapıldıktan sonra kafeslerini balkon ve benzeri açık havaya cıkarmamaları gerekmektedir. Kanatlı hayvan ürünü yemenin hiçbir sakıncası yoktur. Ancak vatandaşların veteriner kontrolünde kesim yapmış ürünleri tercih etmeleri gerekir.

En büyük sorunun panik yapan vatandaşın hayvanlarını sokağa salmasından kaynaklandığını belirten Başkan Durak “ Çalışmalar sırasında tavuk ve benzeri pek çok hayvanın sokağa salıverildiğini gördük. En büyük tehlikenin bu olduğunu anlatmak için Zabıta araçlarıyla anonslar yaptık. Bölgede çalışan araçların gectiği ve çöp kamyonlarının rampaları başına dezenfekte havuzları oluşturduk. Buradan gecen aracların tekerleri otomatik olarak dezenfekte oluyor. Pazartesi günü Avrupa standartlarında 4 adet karbondioksit tanklarımız geliyor. Kısacası biz Karşıyaka olarak tüm önlemimizi almış durumdayız. Ancak vatandaşlarımızın da panik yapmamaları gerekiyor. En küçük bir sorun olduğunda Belediye İletişim Merkezini arayabilirler. Belediye ekipleri ve veteriner arkadaşlarımız anında kendilerine yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Şu ana kadar yapılan calışmalarda şüpheli bir vakaya rastlamadıklarının altını çizen Başkan Durak “Karşıyaka önemli. Burada ortaya çıkacak bir vaka İzmir’in karantina altına alınmasına neden olur. Biz sorumluluklarımızın farkındayız ve gereğini yapıyoruz. Halk sağlığı şakaya gelmez. Bu olayı ciddiye almak zorundayız” dedi.

 

.
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2006 Cumartesi 16:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?