18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Raylı sistemde büyük adım

İzmir kent içi toplu ulaşımında Aliağa-Menderes banliyö hattının metro standardına çıkarılması için yürütülen çalışmaların en önemli ayaklarından biri tamamlandı. Haziran 2004'de yer teslimi yapılan Sarnıç Karayolu üst geçidi, dün düzenlenen törenle açıldı.

Törene İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Kaymakamı Kemal Karadağ, Gaziemir Belediye Başkanı Adnan Yüksel, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Sarnıç Belediye Başkanı İsmail Acar, belediyelerin bürokratları, Gaziemir ve Sarnıçlılar katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Sarnıç Karayolu üst geçidinin kent içi toplu ulaşıma çözüm getirecek Aliağa-Menderes raylı sistem projesinin ilk açılış töreni olduğunu vurguladığı konuşmasında, Aliağa-Menderes projesinin en önemli ayaklarından biri olan Karşıyaka tüneli için de 14 Eylül tarihinde ihale dosyaları açıldığını belirtti.

Kocaoğlu, "Yılbaşına kadar 3-4 ihale daha yapacağız. Böylelikle günde 550 bin yolcuyu konforlu, kesintisiz ve hızlı bir şekilde taşıyacağız" dedi. Projenin şu anda Türkiye'nin en büyük ulaşım projelerinden biri olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 24 ay içinde yatırımlarımızı tamamlamayı ve hattı hizmete açmayı düşünüyoruz. Göreve geldiğimizde İzmir'in en önemli projeleri arasında Universiade vardı. Uluslararasıydı ve belirli bir zaman dilimindeydi. Bu organizasyondan hükümetimizin, halkımızın desteğiyle yüz akıyla çıktık. Herkese şükranlarımı sunuyorum. İkinci en önemli projemiz ise Aliağa - Menderes raylı sistem projesiydi. İzmir'de kent içi ulaşımda bin 500 otobüsle hizmet veriyoruz. Bu sayıyı arttırdığımızda trafik kilitleniyor. Bu yüzden ulaşım sorununu çözmemiz gerekiyordu. Haziran ayında Üçyol-Üçkuyular metro hattının temelini attık. 2007 bahar ayında en çok yaz ayında hizmete girecek. Üçyol-Üçkuyular, Aliağa-Menderes hattıyla kentlileri raylı sistem ve metroyla taşıyacağız. Bu proje aynı zamanda kent çanağına sıkışmış olan kent ve sanayi büyümesini sağlayacak. Artık sanayici de, konut yapan toplu konut idaresi de hem Torbalı da hem de Aliağa'ya yatırımlarını kaydırmak üzere yola çıktı. Kent büyüyecek, sanayi gelişecek, sağlıklı konut ve yeşil alanlar yaratılacak ve kentsel dönüşüm sağlanacak" diye konuştu.

Vali Oğuz Kaan Köksal ise yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümün büyükşehirler için önemine değinerek, "Kentsel dönüşümü sağlamak için en önemli altyapı yatırımlarından biri ulaşımdır. Bu proje şehir içindeki trafiği önemli ölçüde rahatlatacak, hemzemin geçitlerin yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. Bu anlamda, Aliağa-Menderes projesi ve bu kapsamda açılan Sarnıç Karayolu üst geçidi İzmir için çok önemli bir yatırımdır" şeklinde konuştu.
Konuşmalarından ardından Vali Köksal ve Başkan Kocaoğlu, üst geçidin açılışını yaptı.

"PROJENİN İZMİR'E KAZANDIRDIKLARI VE ÖZELLİKLERİ"
Sarnıç Karayolu üst geçidinin tamamlanmasıyla Havaalanı yolunu (Akçay Caddesi) Sarnıç'a bağlayan karayolunun demiryoluyla kesişmesi önlendi. Uzunluğu 360 metre, platform genişliği ise 10 metre olan, 8 ayaktan oluşan üst geçidin hizmete açılmasına paralel Sarnıç İstasyonu'nun yapımına başlanılacağı bildirildi.

Kentin kuzey-güney aksında yer alan 80 kilometrelik banliyö tren hattında İzmir Büyükşehir Belediyesi, inşaat faaliyetleri için 200 milyon dolar yatırım yapacak. 2007 yılında tamamlanacak hatta günde 550 bin yolcu taşınacak. Büyükşehir Belediyesi, paralel olarak aynı tarihlerde Üçyol-Üçkuyular (5.5 km) metrosunun da devreye girmesini planlıyor. Böylece halen sadece 11.5 kilometrelik Üçyol-Bornova hattına sahip olan İzmir, iki yıl sonra 96 kilometrelik bir metro hattına kavuşmuş olacak ve İzmir'in ulaşım sorunu büyük ölçüde çözülmüş olacak.

İzmir'i kuzey ve güney aksında birbirine bağlayan Türkiye'deki en yaygın kent içi demiryolu ağı olan Aliağa-Menderes hattı projesi, iki bölümden oluşuyor. Kuzey Hattı (Aliağa-Alsancak); 57 kilometre uzunluğunda, 20 istasyondan oluşuyor ve 60 dakikada kat edilecek. Güney Hattı (Alsancak-Cumaovası); 22 kilometre uzunluğunda, 10 istasyondan oluşuyor ve 26 dakikada kat edilecek. İstasyonlar çevresinde alt merkezlerin (yerleşim bölgeleri) olması, Aliağa-Menderes hattı projesinin en büyük avantajları arasında yer alıyor. Aliağa-Menderes hattı aynı zamanda körfezin iki yakası arasındaki en ekonomik bağlantı olarak da kabul ediliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1999 yılından bu yana sürdürdüğü yoğun çabalar sonucunda TCDD ile imzalanan ortak çalışma programları kapsamında, belediye, Halkapınar ana istasyonunu inşa etti. Sarnıç Karayolu üst geçidini tamamladı. Salhane, Turan, ESBAŞ, Semt Garajı, Koşu, Sarnıç istasyonlarının yer teslimini yaptı ve inşaatlara başlanma aşamasına getirdi. Gediz Karayolu alt geçidi çalışmaları ise hızla ilerliyor. İnşaatına başlanması beklenen Halkapınar Yaya üst geçidinin de yer teslimi yapıldı. Karşıyaka Tüneli ve tünel içindeki Alaybey, Karşıyaka, Nergiz ve yüzeyde olan Naldöken istasyonlarının ihalesini yaptı. Üçüncü etabı oluşturan Şirinyer Tüneli ve istasyonu için ise ihale hazırlıklarına başlandı.

Projeyle Aliağa-Menderes arasında çalışacak metro ile konut ve sanayi bölgeleri birbirine bağlanacak. Günde 550 bin, yılda 165 milyon yolcu taşınacak. Aliağa-Menderes ve Üçyol-Üçkuyular metro hatlarının devreye girmesiyle yaklaşık 400 belediye otobüsü devre dışı kalacak. Bu otobüsler ise, çevre ve ilçe belediyelere kaydırılacak. İnşa edilecek karayolu alt, üst ve yaya geçitleri ile kentsel alanlarda trafik rahatlayacak, kazalar azalacak.

Özel araç kullanımı, kent merkezinde motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliği azalacak, hava kalitesi yükselecek. Kentin Aliağa, Torbalı, Atatürk Organize ve ESBAŞ gibi sanayi bölgeleri metro vasıtasıyla birleşecek. Sanayi bölgeleriyle konut alanlarını birbirine bağlayacak proje tamamlandığında 80 kilometrelik hatta seyahat süresi toplam 86 dakikaya inecek. 20 istasyon (3'ü tünel içinde, 17 adedi de yer üstünde), 11 alt ve üst geçit, Karşıyaka (2) ve Şirinyer'de (1) 3 kilometrelik tünel ve yaklaşık 40 adet yaya geçidi yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında imzalanan "İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolü" kapsamında taraflar arasında ortaklık payları eşit anonim bir şirket kurulacak. Şirket, Aliağa - Menderes arasındaki hatta 49 yıl süre ile banliyö işletmeciliği yapacak.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2005 Cumartesi 11:28:15
Güncelleme :17 Eylül 2005 Cumartesi 11:45:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?