30
Nisan
2024
Salı
TURİZM

Japonlar kaplıca köyü kuruyorlar

Bir gözümüz Avrupa'da ise diğeri Pasifik ülkelerinde .
Kurduğu ticaret köprüleriyle Türk müteşebbisleri dünyaya açan TUSKON'un 2. Asya- Pasifik Zirvesi İstanbul'da sürüyor. 20 ülkeden gelen 465 işadamı Türk meslektaşlarıyla görüşmelerini sürdürürken, zirveye katılan devlet ve hükümet yetkilileri dün Çankaya Köşkü'ne çıktı.

- TUSKON'un Asya-Pasifik Zirvesi'ne katılan konuk bakanlar, dün Köşk'te Cumhurbaşkanı Gül'le buluştu. 20 ülkeyi temsil eden heyet, kurulan ticaret köprüsü için Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

- Ticaret zirvelerinin Türkiye'nin dışa açılımına katkı sağladığını belirten Gül, AB üyeliğine odaklanırken diğer bölgelerin de ihmal edilmediğinin altını çizdi: "Asya-Pasifik özel ilgi alanımızda."

Kurduğu ticaret köprüleriyle Türk müteşebbisleri dünyaya açan TUSKON'un 2. Asya- Pasifik Zirvesi İstanbul'da sürüyor. 20 ülkeden gelen 465 işadamı Türk meslektaşlarıyla görüşmelerini sürdürürken, zirveye katılan devlet ve hükümet yetkilileri dün Çankaya Köşkü'ne çıktı. Dış ticaret bakanlarını kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Dışarıdan bakıldığında Türkiye'nin AB üyeliğine odaklandığı, dünyanın geri kalanını ihmal ettiği görüntüsü olabilir. Bu doğru değil. Dünyanın her yerindeki gelişmeler bizim için önemli. Asya-Pasifik ülkeleri de özel ilgi alanımız içerisindedir." dedi. Gül, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun düzenlediği zirvelerin, Türkiye'nin dışa açılmasına katkı sağladığını belirtti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in de hazır bulunduğu görüşme, sıcak bir atmosferde gerçekleşti. Zirveden duydukları memnuniyeti dile getiren misafir bakanlar, "Türkiye'den çok etkilendik. Özel sektör, devlet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması çok önemli. Sizdeki bu modeli biz de uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

Asya-Pasifik ülkelerinin temsilcileri, Cumhurbaşkanı Gül'ü ülkelerinde görmekten memnuniyet duyacaklarını iletti. Cumhurbaşkanı Gül, Türk ekonomisinin son dönemdeki gelişmeleri hakkında da bilgi verdi. Türkiye'nin, dünyanın 17., Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisine sahip olduğunu anlatan Gül, son dönemde Türk halkının alım gücündeki artışı da aktardı. Bu sözler üzerine Asya-Pasifik ülkelerinden gelen bakanlar, "Bunları biz de gözlemledik. Türkiye'den çok etkilendik. Özel sektör, devlet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması çok önemli. Sizdeki bu modeli biz de uygulayacağız." dedi. Son dönemde Avrupa Birliği (AB) tam üyeliği yolunda önemli mesafe alan ve 2005 yılı Ekim ayında üyelik müzakerelerine resmen başlayan Türkiye, dünyanın geri kalanına da ilgisini artıyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde, 2005 'Afrika yılı', 2006 ise 'Latin Amerika yılı' ilan edilmiş; bölgelere önemli ziyaretler yapılmıştı. Türkiye, 2009 yılı sonuna kadar Afrika'da 15 dolayında yeni büyükelçilik açmayı planlıyor.

Zirvenin ilk gününü değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, karşılıklı görüşmelerin olumlu geçtiğini, ancak ticaret hacmi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu söyledi. "Organizasyon, beklenen başarıyı yakalayacak. Hedefi aşacak gibi görünüyoruz." diyen Meral, karşılıklı yatırım haberlerinin gelmeye devam ettiğini vurguladı. Türkiye'de maliyetler dolayısıyla zor günler geçiren iplik fabrikalarına Güney Asya ülkelerinin talip olduğunu ve tesisleri sökerek ülkelerine taşımayı planladıklarını aktardı.

Maldivler'de tatil köyü kurmak için 50 milyon dolara ada kiraladı 

TUSKON'un zirveleri, söz konusu yerlerdeki ülkeler ile Türkiye'nin ticaretinin artmasında da büyük rol oynuyor. Örneğin Ankara merkezli inşaat şirketlerinden Aydeniz'in Maldivler'de 144 bungalov tipi evden oluşan bir tatil kompleksi kuracağı zirvede açıklandı. Japon Hikari Trading şirketinin de Kütahya'nın Simav ilçesine 30 milyon dolarlık 'kaplıca' yatırımı yapacağı öğrenildi. Ankara'dan adalar ülkesi Maldivler'e uzanan tatil kompleksi yatırımının hikayesi oldukça ilginç. Evlendikten sonra balayı için adalar ülkesini tercih eden Aydeniz Grubu'nun yöneticisi Fırat Aydeniz'in aklına yatırım fikri tatildeyken gelir. Türkiye'ye döndükten sonra projeyi geliştiren şirket, 33 yıllığına kiraya açılan 150 dönüm büyüklüğündeki bir adanın ihalesini kazanır. Aydeniz, 5 yıldızlı lüks tesislerin yaklaşık 50 milyon dolara mal olacağını söyledi. 18 ay sonra açılacak yatırımı, zirveye katılan Maldivler Planlama ve Kalkınma Bakanı Hameed Hamdun Abdullah duyurdu. Aydeniz Grubu'nun yurtdışında başka önemli işleri de var. Kabil Havaalanı'nın inşaatını üstlenen şirket, Etiyopya'da da yol yapacak. Yurtiçinde de iki baraj yapan şirketin yurtdışındaki toplam proje tutarı 650 milyon dolar.

Türk işadamlarıyla diğer ülkelerde bardakta mısır satıyoruz

Özellikle büyük alışveriş merkezlerinde görülen bardakta mısır satışı hızla yaygınlaşıyor. Asya Pasifik Zirvesi'nin Malezyalı misafiri Golden Corn International'ın genel müdürü Michael Tan Shyue Jing, Türklerin ilgisinden memnun. Jing'in firması ayda 80 ton mısır satıyor. Diğer şirketlerle birlikte Malezya'da bu rakam 500 tonu buluyor. Jing, bölgede Suudi Arabistan hariç ürün sattığı 10'dan fazla ülkedeki müşterilerinin hepsinin Türk olduğunu söyledi. Bu alandaki gelişmeyi gören yurtdışındaki Türk işadamlarının, bulundukları ülkede mısır satmaya başladığını da kaydetti.

Japonlar, Kütahya'ya 30 milyon dolarlık kaplıca köyü kuruyor

TUSKON zirvesine, Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği'nin davetlisi olarak katılan bir Japon şirket, Kütahya'da yatırım yapacak. Simav ilçesindeki jeotermal kaynaklar, Hikari Trading şirketinin dikkatini çekti. Şirket, ilçeye 30 milyon dolara termal tatil köyü kurmaya karar verdi. İlçenin idari ve mülki erkanıyla temasa geçen Japon şirket, görüşmelerden oldukça memnun ayrıldı. Türk yetkililer, şirket temsilcilerine, arazi tahsisi başta olmak üzere yatırım için gerekli bütün kolaylığı sağlayacaklarını ifade ettiler. Romatizma, cilt hastalıkları gibi rahatsızlıkların tedavisi için tasarlanan köy, Japon hastaları ağırlayacak. Hikari Trading'in CEO'su Kenichi Maeshima, zirvede Kütahya'da termal tatil köyü dışında çok sayıda proje için yatırım ve danışmanlık görüşmeleri yaptı. Orman, tarım, gıda ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren Maeshima, Kütahya'da faaliyet gösteren Gepa Holding'den Japon bahçesi yapma teklifi de aldı. 2 milyon dolar değerindeki söz konusu bahçe için hazırlıklar tamamlanmış durumda. Gepa Holding, bu bahçeyi, çalışanları için rahat bir ortam sağlamak amacıyla Gediz ilçesindeki fabrikasının arkasına inşa ettirecek.

Sultan Kayığı sefası Japonya kıyılarında da yapılacak

İstanbul Boğazı'nda turistik turlar düzenlenen 'Sultan Kayıkları' da Japonların bir hayli ilgisini çekti. Zirvenin konuklarından Hiroski Takano, 'Sultan Kayıkları'nı alıp Japonya kıyılarında yüzdürmeyi planlıyor. Görüşmeler kapsamında Marmaris'e de giden Japon işadamı, mavi turların yapıldığı yelkenlilere de hayran kaldı ve 23 metre boyunda ve 60 ton ağırlığındaki bir guleti 750 bin YTL'ye satın alındı. Takano, "Eğer talep çok olursa filo kurmayı düşünüyoruz." dedi.

Hintli işadamları, Türk pilot istedi 

Asya Pasifik Zirvesi'ne bu yıl en fazla katılımın olduğu ülkelerden biri Hindistan. İş Hayatı Dayanışma Derneği'nin getirdiği Hintli işadamı Hadi M Alam, ülkesinde son yıllarda hava taksi taşımacılığının hızla arttığını ve çok sayıda pilota ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Hindistan'da 200 firma hava taşımacılığı için başvuruda bulunmuş, ancak yeterli pilot olmadığı için 70'i lisans alabilmiş. Alam, Türkiye'den bu konuda destek istiyor. Hindistan'da sayısı hızla artan zenginlere hizmet veren hava taşımacılığı sektöründe, yolcu sayısı 5'ten 50'ye kadar çeşitli modellerde helikopter ve uçak kullanılıyor. Kendisi de bu alanda faaliyet gösteren Alam'ın 2 uçak ve 3 helikopteri var. Hintli işadamı, Türk müteahhitleri de ülkesine çağırdı: "10 yıl içinde 500 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapılacak. Ayrıca 20 milyon konuta ihtiyaç var. Türk inşaat sektörü çok gelişmiş durumda. İşbirliği yapmak istiyoruz."

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 17:23:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?