18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Öğrencilerden eğitime anlamlı destek

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Kütahya'nın Gediz İlçesi'ne bağlı Eskigediz Beldesi'ndeki Fahrettin Altay İlköğretim Okulu'nun ek derslik bina inşaatını yapıyor. 

Üniversitenin Uluslar Arası Kentsel Çalışmalar Araştırma Merkezi ICUS yapı projeleri kapsamında "Uygulama Atölyesi-2006" stajı yapan 21'er kişilik 2 grup öğrencinin gayretli çalışmaları, belde sakinleri tarafından büyük ilgi ile izleniyor.

Kızgın güneş altında karınca gibi çalışan öğrencilerin inşaat projesini yürüten ve öğrencilere başkanlık eden Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Gül Karslıgil Ünal, okulun ihtiyaçları doğrultusunda ana sınıfı, teknoloji dersliği, öğretmenler odası ve WC'den oluşan ek yapının konu uzmanı öğretim üyelerinden oluşan grup tarafından tasarlandığını, yürütülen projede öğrencilerin stajları süresince öğretim üyeleri, yerel ustalar ve yapı dünyasının profesyonel uygulamacılarıyla birlikte çalıştıklarını söyledi. 

Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Gül Karslıgil Ünal, bu sene birincisi gerçekleştirilmekte olan "Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrencileri Uygulama Atölyesi"nin, Lisans Programı öğrencilerinin eğitimlerinde edindikleri mimari tasarım ve uygulama sürecine ilişkin teorik bilgileri pratiğe dönüştürmeyi amaçladıklarını bildirdi. 

Projenin önemli bir boyutunun, öğrencilerin ileride tasarım ve uygulama alanında verecekleri hizmetlere ilişkin sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerine imkan sağlanması olduğunu kaydeden Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Gül Karslıgil Ünal, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık, Makine ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinin okulun projelerinin hazırlanma aşamasında katkı sağladığını, uygulama aşamasında da ülkenin önde gelen inşaat şirketlerinden malzeme desteği gördüklerini ifade etti. 

Yrd. Doç. Dr. Ünal, "Çalışma için Şubat ayında başlayan ve Erzurum, Gümüşhane, Kütahya çevresinde yerinde yapılan araştırmalar sonucunda 
seçilen bölge, geleneksel Osmanlı Dönemi yerleşim dokusunun günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş az sayıda örneklerinden biri olan Eskigediz'dir. 1970'de meydana gelen "Gediz Depremi" sonrasında alınan bir karar ile adı Gediz iken Eskigediz olarak değiştirilen yerleşimde 2003-2005 yılları arasında Türkiye Bilimler Akademisi, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Eskigediz Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleştirilen proje ile yerleşimin revitalizasyonu için gerekli olan mevcut geleneksel dokunun belgelenmesi çalışmaları tamamlanmıştır. 

SİT alanı ve deprem bölgesi olan Eskigediz'de gerçekleştirdiğimiz yapı uygulama çalışmaları ile kısa bir süre sonra meslek hayatına atılarak ülkemizin farklı bölgelerinde ve koşullarında aldıkları eğitime ilişkin hizmet verecek öğrencilerimizin, ülkemiz geleneksel mimari örneklerini analiz ederek öğrendikleri teknik ve malzemeleri çağdaş tasarıma girdi olarak kullanıp, istek-ihtiyaç dengesini eldeki mevcut şartları da göz önüne alarak belirleyip, teknik açıdan uygun ve faydalı bir biçimde uygulamaları, organizasyon ve planlama becerisini takım çalışması ile hayata geçirme becerisini kazanmaları beklenmektedir. Özel olarak bu seneki çalışma için seçilen, hem bir kentsel SİT hem de bir afet bölgesi olan Eskigediz'de afet sonrasında, geleneksel yerleşim dokusu içinde çağdaş malzeme ve yapım tekniklerinin kullanımıyla, depreme dayanıklı, geleneksel doku ile uyumlu yeni yapı inşasının iyi bir örneğinin hayata geçirilmesi de hedeflenmiştir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2006 Cuma 14:59:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?