3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Rifat Çini


Kütahyalı hayırsever işadamı Rifat Çini, tüm serveti ile 3 okul ve 1 sağlık ocağı yaptırdı. Çini, paha biçilemeyen nadide çinilerini ise Kütahya Müzesi’ne bağışladı.

Kütahya’nın en eski çini fabrikalarından Azim Çini’nin sahibi olan Rifat Çini, (79) tüm servetini Milli Eğitim ve sağlık alanında yaptığı tesislere harcadı. İşadamı Rifat Çini, babası Mehmet Çini ve oğlu Bahattin Çini adına 2 okul, yine Sazak İlköğretim Okulu olmak üzere 3 okul, annesi Müzeyyen Çini anısına bir Sağlık Ocağı inşa ettirdi. Bunlarla yetinmeyen Rifat Çini, sahibi olduğu tarihi ve nadide eserlerden oluşan 160 parça çini vazo, tabak, pano, tombak gibi kıymetli çini koleksiyonunu Kültür Bakanlığı’na bağışladı ve böylece dünyanın ilk çini müzesinin Kütahya’da kurulmasını sağladı.

Rifat Çini son olarak ise Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda açılan Arkeoloji Müzesi’ne 400 parça Roma Dönemi’ne ait pişmiş toprak tarihi eser bağışladı. Örnek ve hayırsever işadamı insan Rifat Çini, Dumlupınar Üniversitesi’ne de 2 bin değerli kitap bağışında bulundu.
Kütahya Valisi Osman Aydın, hayırsever Rifat Çini’nin örnek bir işadamı olduğunu belirterek, kendisinden övgüyle söz etti. Vali Aydın, "Rifat Çini’ye bu yararlı hizmetlerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Rifat Çini, yaptığı eserlerle ölümsüzleşti. Ne kadar teşekkür etsek ve kutlasak hakkıdır. Diğer işadamlarımızın da Rifat Çini’yi örnek almalarını temenni ediyorum" dedi.

Rıfat Çini ise yaptığı açıklamada, "Eğitim ve sağlık, Türk toplumu ve gelecek kuşaklar için son derece önemlidir. Bu nedenle okul ve sağlık ocağı ile kültür-sanat için harcadığım paralardan dolayı gönlüm rahat, huzur doluyum" diye konuştu.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar