3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Ahmet Gürel


Ahmet GÜREL   (1925-2006)

Çini ressamı. Ahmet F. Gürel 1925 yılında Kütahya’da doğdu. Lise öğrenimini babasının vefatı nedeniyle yarım bıraktıktan sonra Azim Çini fabrikasında çalışmaya başladı. Burada, Üstat Mehmet Çini ile birlikte çalışma şansı buldu ve yetişti. Çini dekoru konusunda Topkapı atölyesinde Prof.Dr. Süheyl Ünver ve Hat üstadı Macit Ayral’dan tezhip, minyatür ve hat dersleri aldı. 

Çini kompozisyonları konusunda araştırmalar yaptı. 1955’te fabrikadan ayrılarak Selçuk Çini Atölyesi'ni kurdu ve çalışmalarını burada sürdürdü. Kütahya Porselen Sanayi A.Ş.'nin kuruluşundan 2000 yılına kadar El Dekoru Şefiği ve Sanat Danışmanlığı görevlerini gerçekleştirdi. 

Temeli, Türk motifi olan, değişik kompozisyonlar üretmiştir. Gerçekleştirdiği sayısız çini kompozisyonları ve ürünleri (tabaklar, vazolar, panolar, vb..) nin yanı sıra porselen sanayinin desen ve mamul üretiminde de pek çok eseri bulunmaktadır. Ustanın kompozisyonları hala daha pek çok yerde kullanılmaktadır. Eşsiz değerdeki çini koleksiyonu bu gün ailesinde bulunmaktadır.

Ayrıca çini ve seramik sanatını mimari bir süsleme elemanı olarak, hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı çalışmalarda pek çok yapıda görmek mümkündür. Kütahya’nın simgesi olmuş “Çinili Vazo”’sunun şimdi değiştirilmiş olan ilk orijinal mozaikleri, Çinili Cami, Belediye binası, Eski Hükümet Konağı’nın mescidi, Kütahya Şehitler Anıtı, Antalya’da Clup Ali Bey tatil köyü, Türkiye, Almanya, Fransa, Amerika’da çeşme, saat kulesi ve cami tezyinatları yapığı mimari eserlerdendir.

Çini sanatının yanı sıra Klasik Türk Musikisi’ne de gönül veren üstat neyzenliğinin yanı sıra kemençe ve rebap da çalmaktaydı. Arkadaşı olan Ressam Ahmet Yakupoğlu ile beraber pek çok eseri meşk etmişlerdir.

2006 yılındaki vefatına kadar Kütahya'da yaşamış olan Ahmet F. Gürel, pek çok öğrenci de yetiştirmiştir. Kütahya’da çiniciliğin gelişmesini sağlayan isimlerin başında gelmektedir.

Eserlerinden Bazı Örnekler:

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilgi ve belgeler için Sayın Mehmet Gürel'e teşekkür ederiz.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar
  • F.Gül Özaktürk | Sizden bir ricam olacak | 88.227.114.xxx | 14.03.2010 21:29:10

    1970-1977 yılları arasında babamın memuriyet görevi nedeniyle Kütahya'da bulunduk ve Kütahya Lisesini bitirdim. Büyük insan Ahmet Gürel ve ailesi komşumuzdu ve kızı Esra sınıf arkadaşımdı. Ben üniversiteyi kazanınca Kütahya'dan ayrıldık ve  ne yazık ki zaman içinde ilişkiler zayıfladı ve çok  arzu etmeme karşın, yolum hiç Kütahya'ya düşmedi. Şimdi Ankara Üniversitesinin Kültür Gezginleri grubu ile Kütahya'ya geleceğim ve çok heyecanlıyım. Arkadaşlarımdan kimi bulabilirim diye internette araştırma yaparken rahmetli Ahmet amca ile ilgili bilgilere rastladım ve Esra'nın kardeşi Mehmet'e teşekkür ettiğinizi gördüm. belki Esra'nın ya da Mehmet'in e-posta adreslerine sizin aracılığınız ile ulaşabilirim diye düşünüyorum. Ev sahiplerimiz Hacı Memişlerden Nahit Işıklı ve eşi Zehra Işıklı'ya da kızları Mine'ya attığım e mail ile ulaşmaya çalıştım, ama  mail geri geldi. Belki onlara da Esra sayesinde ulaşabilirim. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz, çok sevinirim.