1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Simav, elektriğini jeotermalden sağlayacak

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde jeotermal enerjiden yararlanılarak kurulması gündeme gelen elektrik santrali için düğmeye basıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kazcıoğlu, Simavlı sanayici ve iş adamlarını bilgilendirmek için düzenlediği toplantıda yaptığı açıklamada, 16 trilyon liraya mal olması planlanan 10 megavat gücündeki elektrik santralinin Ticaret ve Sanayi Odası'nın önderliğinde Simavlılar tarafından oluşturulacak bir şirket tarafından işletilmesinin gündeme geldiğini belirtti.

Almanya'da çöpten ve jeotermal enerjiden elektrik üreten santraller kuran Terras isimli şirketin Türkiye sorumlusu ve Sanaterra Türkiye temsilcisi Ferhat Bozçelik de, yapılması gündeme gelen 10 megavat gücündeki elektrik santrali hakkında bilgi verdi.

Avrupa Birliğinin Türkiye'deki jeotermal enerji kaynaklarıyla ilgili düzenlemiş olduğu fizibilite raporlarını sunan Bozçelik, "Fizibilite raporlarında gördüğünüz gibi Avrupa Birliği içerisinde jeotermal enerji kaynakları yönünden Türkiye ilk sıralarda yer alıyor.

Simav ise Türkiye'de rezerv yönünden birinci sırada. Simav bu enerjiden mutlak surette yararlanmalı. Gelecek 10 yıl için enerji dünyanın en önemli meselesi olacak. Edindiğimiz bilgilere göre Simav'da yer altında bulunan enerji ile 10 megavat gücünde bir santral kurulabilir.

Elde edilecek enerji ile de Simav kendi elektriğini kendisi üretmiş olur. Çok karlı bir yatırım. Ayrıca Simav'da bu iş için önceden belediye tarafından açılmış 4 kuyu da büyük bir şans. Santral kurulmasıyla ilgili önümüzdeki hafta Alman profesörler Hans Hermann ile Dr. Kuberr Simav'a gelip incelemelerde bulunacak. Santralin kurulmasıyla ilgili bize bir görev verilirse çok kısa bir sürede bu santrali kurup işletmeye açabiliriz" dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeref Kazcıoğlu, "Biz bu işe inandık. Santrali Simavlıların kurmasını isteyen belediye başkanımızı da mahcup etmeyeceğiz. Simavlıların kuracağı bir şirket tarafından yapılacak santral yakında jeotermal enerjiden elektrik üretmeye başlayacak.

Santralin yapımı için düşünülen yaklaşık 16 trilyon lirayı da Simavlılar olarak bizler kısa sürede temin edebiliriz. Bu iş için belediye ile iş birliği içerisindeyiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2005 Perşembe 13:00:18
Güncelleme :8 Eylül 2005 Perşembe 13:30:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ASIM ÖZER IP: 84.60.98.xxx Tarih : 22.09.2005 14:51:16
BENIM KI YALNIZ BIR SORUDAN IBARET: BU JEOTERMALDEN KALORIFER OLUYOOOO::: ELEKTRIK OLUYOOOOOOO:::::: PEKI DAGARDI KÖSELER KÖYÜNÜN YOLUNA ASFALT OLMUYOOOO MUUUUUUU???=?? tesekkürler ASIM ÖZER