1
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Ahmet Bedevi (Manisa Tarzanı)


Ahmet Bedevi (Manisa Tarzanı)   (1899-1963)

Ahmet Bedevi Irak’ın Samandra kentinde 1899 yılında dünyaya gelmiştir. Asıl ismi Ahmeddin Carlak'tır. Kendisinin Azeri veya Kerkük Türklerinden olduğu sanılmaktadır. Söylentiye göre de Bağdat’ta yaşamış bir Bedevi şeyhinin oğludur. Orada bir kıza âşık olmuş ve kaçmak zorunda kalmıştır.

Ancak bu söylenenlerin gerçek olup olmadığı bilinmemektedir. Hayatta iken kendisine sorulduğunda yaşamı ile ilgili olarak bazı hikâyeler uydurduğunu söylemiştir:

”Bana çok soru soruyorlar, her şeyimi merak ediyorlar. İnsanlar benden böyle hikâyeler bekliyor, onları hayal kırıklığına uğratmamak için ben de böyle yapıyorum. Benden alelade bir hayat hikâyesi duyarlarsa üzüleceklerini sanıyorum.”

Küçük yaşlarda Hakkâri’de asayişi sağlamakla görevli Osmanlı ordusuna katılmıştır. Kazım Karabekir Paşa komutasındaki 15.Kafkas Fırkasında er olarak görev yapmış, daha sonra Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. Savaşın kazanılmasından sonra da Manisa’ya yerleşmiştir. İstiklâl madalyası ile onurlandırılmıştır. 

Manisa’ya yerleştikten sonra Manisa Belediyesinde görev almış, önce süpürgecilik, bahçıvan yardımcısı ve itfaiye eri olarak çalışmıştır. Şehrin yeşillendirilmesi için çalışmış, ağaç dikmeyi kutsal bir görev saymıştır. Ayrıca Spil Dağı’ndaki topu her öğle vakti ateşleyerek saat 12’yi halka duyurmuştur. Manisa Dağcılık Kulübü üyeleri ile birlikte Ağrı, Demirkazık ve Cilo dağlarına tırmanmıştır. Dağ sporlarına karşı büyük ilgi duymuştur. Ayrıca okumayı sever, yaz aylarında Manisa’nın yazlık sinemalarında geceleri film seyrederdi.

Yaz ve kış aylarında çıplak, yalnızca siyah bir şort ve lastik bir ayakkabı ile dolaşmış, saç ve sakal bırakmıştır. Bu görünümü ve Manisa’ya hizmetlerinden ötürü Manisalılar tarafından sevilmiş ve halk tarafından “Manisa Tarzanı” ismi verilmiştir.

Özgür olarak Spil Dağı eteklerindeki kulübesinde yaşamıştır. Ahmet Bedevi 31 Mart 1963’te ölmüştür. Cenaze törenine başta Vali Niyazi Aras, askeri ve sivil bando, polis ve belediye zabıtası, öğrenciler, izciler, devlet memurları ve Manisalılar katılmıştır. Bayrağa sarılı tabutuna İstiklâl madalyası takılmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar